Napravi Sam Logo

Alergija

Kategorije

25.07.2007
 

Proljeće u pravilu poistovjećujemo sa radošću, cvjetanjem i buđenjem prirode. Međutim, osobe osjetljive na pelude, odnosno alergične osobe tada osjećaju nelagodu.

 
Što je alergija? Alergija po medicinskoj terminologiji je prekomjeran odgovor ljudskog tijela i obrambenog sustava na tvari iz okoline koje za druge osobe nisu ni opasne niti takove osobe to ne osjećaju.

Organizam se od štetnih tvari štiti opkoljavanjem stranih tvari odnosno antigena antitijelima i njihovim neutraliziranjem.

Kod toga se kod ljudi otpornim na alergene ne događa alergijska reakcija, pa cijeli proces prolazi neopaženo.

 

Međutim, kod osoba sa izraženim reakcijama na reagene, odnosno alergične osobe, taj proces prati niz popratnih pojava, kao kihanje, šmrcanje, suzenje očiju, kašljanje, crvenilo kože, pa čak i povišena temperatura.

 

Od takozvanih proljetnih pojava, osobe osjetljive na alergiju, postoje i stalna pojava alergije kao npr: životinjska dlaka, perje, neke vrste hrane i pića.

Kod susreta alergena i antitijela, nastaje Histamin.

Histamin je tvar koja u ljudskom tijelu uzrokuje upalne promjene, koje izazivaju naprijed opisane pojave kod takovih osoba.

 

Alergijske pojave u tijelu dijele se uglavnom na alergiju dišnih putova, alergični konjuktivitis, te kožnu alergiju.

 

Najčešći uzročnik proljetnih alergija je biljka ambrozija, cvijet breze, te još neke trave čiji pelud vjetar raznosi na sve strane..

 

Alergija kao bolest je neizlječiva. Postoje samo  lijekovi koje te tegobe ublažuju.