Napravi Sam Logo

Kiselo zelje iz PVC vreće.

Kategorije

03.12.2007
O kiseljenju zelja pisano je mnogo članaka. Međutim, manje je pisano o čuvanju zelja u PVC vrećama.
Kiselo zelje je uz kiwi i šipak namirnica koja u sirovom stanju sadrži najveće količine C vitamina.. Starijim čitaocima je poznat učinak rasola iz zelja prilikom mamurluka, a mnogima kao nezaobilazni prilog domaćim pečenicama ili pečenju.
Svaka dobra domaćica koja nema podruma, ili prikladog mjesta gdje bi držala drvenu kacu sa kiselim zeljem, zna da je najprikladnije kiseliti zelje u zato specijalno izrađenim PVC vrećama.
Te vreće su specijalno ojačane iz tvrđe plastike pa nema opasnosti da puknu od samog tereta koji se nalazi u njima.
Te vreće su zapremine od 50 litara pa ovisi koliko kanimo uzeti zelja za kiseljenje, nabavimo i toliko vreća, računajući da vreća neće biti napunjena do vrha.
 
Na dno vreće stavlja se sloj naribanog zelja, zatim par glavica zelja sa izrezanim korijenom u čiju se šupljinu stavlja malo krupne soli i par zrnaca cijelog crnog papra, te između redova lovorov list i krišaka narezane jabuke..
Takav redoslijed se nastavlja sve do 3/4 napunjenosti vreće.
 
Da bi se dobila lijepa žuta boja kiselog zelja, u vreću narežemo jednu cijelu svježu dunju.
Na vreću od 50 litara, napunjenu do 3/4 nalijemo 10 litara vode i dobro zavežemo špagom. Stavimo na toplije mjesto kako bi se fermentacija brže odvijala.
Ako su ispunjeni uvjeti, zelje će za mjesec dana izvršiti kiseljenje i biti spremno za uporabu.Nakon svake uporabe, vreća se dobro ponovno zavezuje i sprema. Zelje nesmije izmrznuti.
Može se držati u stanu negdje gdje će najmanje smetati.:
Nije ju pogodnio držati na balkonu ako se smrzava.
Prednost takvog načina je da netreba ispirati "dlen" sa zelja, te da nema nikakvog mirisa u okolini gdje se kiseli.