Napravi Sam Logo

Oprema za boravak u prirodi

Kategorije

17.05.2007
Ukoliko ste pobornik svježeg zraka i protivnik obvezatnih toaleta i vremenski limitiranih dnevnih potreba za hranom, ovo je za vas.
Protivnici hotelskih pravila, te ljubitelji zelenila, naći će ovdje način i vrstu odmora u prirodi. Pod pojmom priroda, možemo smatrati, livade, šume, travnjake, pašnjake i sva mjesta na kojima je dozvoljeno boraviti.
 
Nije dozvoljeno boraviti u gradskim parkovima, privatnim posjedima (osim uz dozvolu vlasnika). Da biste ostvarili boravak na svježem zraku, uz malo vremena, potrebno je imati i osnovnu opremu za boravak. Najosnovnije je za boraviti na svježem zraku mjesto za spavanje i dnevni boravak, te toalet.
 
Oprema za dnevni boravak je jednostavna i funkcionalna. Tu spada stol i određeni broj stolica, ležaljka za sunčanje, mreža za ljuljanje, pribor za rekreaciju, lopte, karte, pribor za rasvjetu, pribor za jelo.
 
Za spavanje u prirodi obično se koriste šatori, vreće za spavanje, kamp prikolice.
 
Ovdje ću opisati način i mjesto za boravak, te opremu za boravak preko noći.
 
Kampirati možete u kampu, najčešće organiziranom mjestu za takvu vrstu boravka.
Tu ćete uz naknadu dobiti mjesto za postavljanje šatora, kamp kućice ili vreća za spavanje. Obično u cijenu ide i priključak električne struje, korištenje hladnjaka, sanitarni čvor.
 
U kampu se treba pridržavati kućnog reda naznačenog na recepciji.
 
Ako kampiramo izvan mjesta određenog za postavljanje opreme, najprije treba kod lokalnih vlasti se raspitati i mjestu gdje je kampiranje dozvoljeno. To su obično mjesta koja nemaju infrastrukturu pa se treba snaći u određenoj situaciji. Ukoliko imamo dozvolu od nekih privatnih osoba, možemo postaviti opremu na njihov posjed.
 
U mjestu za kampiranje, bilo da je u pitanju šator, kamp kućica ili vreće za spavanje, obavezno je držati se nekih zakona i pravila:
 - Loženje vatre je poseban problem. Vatra se smije ložiti samo o ograđenom prostoru gdje u krugu 10 m nema nikakvih tvari koje su zapaljive. Kod loženja vatre, uvijek je obavezno uz vatru imati par kanti vode za slučaj nekontroliranog širenja vatre na okolinu
NAJSTROŽE je zabranjeno i kažnjivo loženje vatre u šumama i livadama jer se tamo vrlo lako vatra može proširiti.
 
Ukoliko ne postoji sanitarni čvor gdje boravimo, moramo se snaći. Od  materijala koje ćemo naći u prirodi (granje, visoka trava, lišće) načinit ćemo WC i to podalje od mjesta na kojem boravimo. U zemlji se iskopa rupa dubine 50 x 50 cm. koja se ogradi. Nakon završetka kampiranja, rupa se zatrpa zemljom i pokrije busenjem tako da se ne smije primijetiti da je tu išta bilo.
 
Postavljanje šatora nije poseban problem, ali iziskuje neka pravila i vještine. Šator je najbolje postaviti na ravnoj podlozi, bez kamena, panjeva i korijena drveća. Travu nesmijemo kopati lopatama, trava koja se bude pritisnula šatorom kasnije će se sama natrag ispraviti. Ukoliko postoji mogućnost kiše za boravka u prirodi, oko šatora se iskopa busen zemlje za kanale kojima će otjecati voda.Ti buseni se nakon završetka ponovno postave na iskopano mjesto, kako bi sve natrag postavili u red kako smo zatekli.
 
 Trebamo voditi računa da male šumske životinjice (miševi, žabe, zmije i gušteri) vole zaviriti među ljude i potražiti hranu, zato nije pogodno ostatke hrane držati izvan prostora. Najbolje je imati malu limenu kantu za smeće u koje će se isto odlagati i koja se može zatvoriti kako miris ostataka hrane ne bi privlačio životinje.
 
U šatoru možemo postaviti malu rasvjetu kao i na mjestu gdje imamo postavljen stol i stolice.
To može biti mali inverter DC - AC, koji će nam iz auto akumulatora dati dovoljno struje 230 V, kako bi mogli gledat TV, slušati radio, puniti mobitele. Inverter od cca 200W uz akumulator 60 AH bit će dovoljan za 3 - 5 dana boravka u prirodi bez da punimo akumulator. Za rasvjetu priključimo štedne žarulje od 20 W, i svjetla ko u priči.
 
Nakon završetka kampiranja, obvezatni smo sve dotjerati na svoje mjesto, počistiti smeće i otpatke, rastaviti priručni WC.