Napravi Sam Logo

Popravak kućanskih aparata i strojeva

Kategorije

05.06.2007
Kućanski aparati ako su malo stariji, zahtijevaju popravke
Kućanski aparat, pogotovo starije generacije, često zastanu,ako ste slabije sreće i skroz otkažu, obično onda dok su nam najpotrebniji. Ovdje ću opisati osnovne, dakle najčešće i najjednostavnije popravke kućanskih aparata i strojeva.
 
Stroj za pranje rublja 
 
Najčešći kvarovi kod ovog stroja su kvar na motoru, centrifugalnoj pumpi , elektroventilu, presostatu i termostatu.
Ukoliko primijetite da stroj ne vrši operacije prema katalogu i karakteristikama, obratite pažnju na slijedeće:
 
Kod uključenja stroja ne dolazi do usisavanja vode iz mreže, stroj samo zuji, ne uključuje programator, kvar može biti slijedeći:
  - začepljeno sito na ulazu vode u elektroventil, zatvorite vodu, skinite crijevo sa elektroventila, izvadite sito iz ležišta, najprije ga očistite od sitnog pijeska, nečistoća. Operite sito pod mlazom vode i ponovite operaciju od nazad prema početku.
  - Stroj uzima vodu, ali ne uključuje program za početak rada. Mogući kvar::
 
Oštećen mikromotor programatora, kvar zahtijeva intervenciju mehaničara.
 
  - stroj uzima vodu ali ne zatvara dovod kad je kada napunjena.( OPREZ) neispravan presostat može uzrokovati poplavu u kupaonici
 
Mogući kvar: oštećen presostat ili zablokirala membrana uslijed nečistoća. Presostat skinuti, isključiti ga iz mreže, oprati ga u mlačnoj vodi (NE OTVARATI). Ukoliko ga nemožete s jedne strane propuhnuti snagom vlastitog daha, ili zrak odlazi skroz kroz presostat, zamijeniti ga novim.
 
  -Stroj po završenoj operaciji pranja ne izbacuje vodu:
 
Ukoliko voda po pranju nije izbačena u odljev, vjerojatan kvar je u centrifugalnoj pumpi. Ta pumpa se nažalost nemože popravljati, već je treba zamijeniti novom
 
 -Po završenom pranju, stroj nije izvršio centrifugiranje
 
 Centrifuga je zapravo poseban elektromotor smješten u istom kućištu motora za pranje. Izvana se zapravo nemože vidjeti da su to dva elektromotora u istom kućištu, sa dva neovisna namota statora. Prvi služi za pranje a drugi za centrifugiranje. Ukoliko izgori jedan od navoja statora, drugi može normalno raditi jer su neovisni. Prematanje takvog motora nije isplativo, već preporučam kupovinu novog motora.
Ovaj kvar nije čest ali je moguć.
 
 -Stroj ne zagrijava vodu
Ako je u tijeku pranja došlo do zastoja tamo gdje se treba rublje u stroju iskuhati, odnosno zagrijati vodu do određene temperature, vjerojatno je otkazao grijač. Grijač je električno tiojelo koje je uronjeno u kadu sa vodom i svojim zagrijavanjem vrši prijenos topline na vodu u kadi. Izmjena grijača zahtijeva intervenciju mehaničara.
Grijač uslijed naslaga kamenca nemože zagrijavati vodu pa ga treba očistiti. Da se nebi stvarale naslage na grijaču, koristiti razne dodatke za otklanjanje kamenca .
Stroj propušta vodu
Ako primijetimo da ispod stroja izlazi voda, vjerojatno su ispucale i istrunule gumene spojne cijevi, koje treba zamijeniti mehaničar.