Napravi Sam Logo

Priprema kotlovine

Kategorije

31.05.2007
Kotlovina kao alternativa roštilju
Kotlovina je uz roštilj najčešće pripremani obrok u prirodi, ali i u vrtu kod kuće
Kotlovina se priprema u plitkom tanjuru iz inoxa, lijevanog željeza ili rjeđe aluminija. Tanjir se postavlja direktno na vatru, bilo da je gorivo drvo ili plinski plamenik. Obično se postavlja postolje sa ložištem na kojem se nalazi tanjir za pravljenje kotlovine.
Meso za kotlovinu može biti različito, obično se miješa više vrsta mesa, kobasice, povrće.
 
Meso se također marinira slično kao za roštilj.
 
Tanjir mora biti čist i suh. Na takav suh tanjir ulije se ulje ili mast, te se stavlja sitno sjeckani luk. Luk se miješa sve dok ne postakli, nesmijemo čekati da požuti jer će biti gorak. Na takav luk stavlja se meso iz marinade i zalije vodom toliko da voda prekrije meso.
Dodaje se sol, papar, ljuta paprika, lovorov list,vegeta sve prema ukusu. Njabolje je da sastojine budu umjerene jer svi članovi koji će konzumirati kotlovinu, nemaju isti ukus. Kako se meso krčka u soku, voda isparava pa je češće treba dolijevati. Istovremeno dodajemo sastojke koji će jelo učiniti ukusnijem. Kad je meso više od pola gotovo možemo dodati krumpir narezan na ploške. Ne miješati jako jer će se krumpir raspasti. Kad je krumpir omekšao toliko da se lagano probada čačkalicom, obrok je gotov.
 
Na kraju prema želji možemo dodati 2 dc bijelog vina ili tamnog piva. Ukus će biti nezaboravan
Želim vam ugodan vikend i dobar tek.