Napravi Sam Logo

Alat za svako domaćinstvo

Kategorije

10.07.2007
 

Za svako domaćinstvo i svaki posao u njemu neophodni su čekić, kliješta, izvijač..itd.

Pa kako izabrati taj osnovni alat bez kojeg se ne može prići ni najbezazlenijem problemu

 

 

Savjet: Nemojte kupovati one alate u kompletu tipa ***** (da ne reklamiram prodavaonice).

Takovi kompleti su vrlo jeftini ali samo za jednokratnu uporabu. Tako će vam se izvijač saviti, čekić puknuti kad zakucate čavao a Kliješta će puknuti kad hoćete presijeći žicu.

Ne trebate kupovati profesionalni alat, ali u našim prodavaonicama ima kvalitetnog alata za ne tako velike novce.

 

Evo pojedinačno najpotrebnijeg alata potrebno svakom domaćinstvu.

 

Čekić bravarski

Najjednostavniji ali i najpotrebniji alat u kućnoj radionici. Dolazi po težini, obično od 200 g do 5 kg. Čekić ima udarnu plohu i šiljasti dio za zakivanje. Neki čekići imaju na istanjenom dijelu raspor za vađenje čavala . Preporučujem 2 kom čekića 200 i 500 g.

 

Kombinirana kliješta

 

Sam naziv govori da kliješta imaju višenamjensku uporabu. Tako imaju dio za siječenje žice, otvor za šarafanje raznih vijaka, te dio za prihvat i držanje raznih dijelova.

Kliješta moraju imati izolacijske navlake na drškama sa zaštitom protiv ispadanje, a izolacija mora biti naznačena na dršci.

Ta izolacija mora imati zaštitu protiv probojnog napona najmanje 3 kV. Nemojte NIKADA prilaziti sa kombinirkama za 8 Kn električnon naponu.

 

Papige kliješta

 

Sam naziv im govori kako izgledaju „papagajke“, To su kliješta sa mogućnosti šitrenja čeljusti, a uglavnom služe kao vodoinstalaterski alat za prihvat cijevi i širih predmeta koje nije moguće obuhvatiti običnim kombinirkama.

 

Stolarska, klasična kliješta

 

Služe pri stolatskim radovima, za vađenje čavala, kraćenje čavala, siječenje žice, vezanje armatura.

POZOR! Tim kliještima ni po koju cijenu ne prilaziti električnim instalacijama.

 

 

Izvijači (šrafencigeri)

 

Postoje vrste izvijača prema namjeni  Klasični ili plosnati te križni, imbus, zvjezdasti. Ovi potonji su za profesionalne potrebe. Nas će ovdje interesirati plosnati i križni.

Za kućanstvo je najbolje imati komplet sa izmjenjivim vrhovima sa oko 20 raznih nastavaka. Opet napominjem da nisu pogodni oni kompletni koji ćete naći za 15 Kn.

Svaki kvalitetni izvijač MORA na dršci imati oznaku za probojnost prema električnoj mreži. Svaki izvijač koji to nema, NIJE SIGURAN.

 

Ispitivači napona

 

Služe samo za indikaciju napona u električnoj mreži. Nisu za neke radove jer imaju vrlo slabe vrhove . Sastoje se od drške, izolacijskog tijela osim vrha , tinjalice, otpora i metalne kapice na dršci.

Predviđeni su za ispitivanje DC napona 3 – 24 V, te za izmjenične napone 200 – 400 V. Obavezno provjerite nazivni napon prije uporabe. AC naponi se provjeravaju tako da se vrh umetne u otvor priključnice, dodirivanjem kapice prstom upali se tinjalica. Ovim ispitivačem nemože se mjeriti napon već samo inicirati postojanje napona u mreži.

 

Plosnati sjekač za željezo.

 

Naziva se i štemajzl, a služi za sječenje debljih komada željeza koje ne možemo presjeći kliještima. Služi i za izradu kanala u zidu za električne i ostale instalacije.

 

Pila za metal

 

Služi za rezanje metalnih predmeta, njome se ne mogu rezati drveni dijelovi. Možemo nabaviti dršku za pilu, a mijenjati listove prema potrebi