Napravi Sam Logo

Android mobitel i Internet

Kategorije

27.10.2013

Wi-Fi ima nekoliko prednosti naspram 3G ili mobilne mreže. Prvo, Wi-Fi je većinom besplatan, jer se priključujete na Vašu kućnu mrežu ili na neki besplatni hotspot. Drugo, na Wi-Fi konekciji, ako je solidan signal, Vaš android će trošiti manje baterije nego na 3G konekciji. A treće, možda Vam i ne treba razlog, već jednostavno želite da se priključite na neku Wi-Fi mrežu. 

A to radite ovako:

- Otvorite postavke na Vašem android uređaju
- Izaberite “Postavke povezivanja”
- Onda Izaberite “Wi-Fi” postavke
- Ako nema kvačice pored “Wi-Fi”, kliknite na prazan okvir da bi se pojavila kvačica, tj uključio Wi-Fi
- Nakon što se skeniranje Wi-Fi mreža u blizini završi, kliknite na naziv mreže na koju se želite povezati
- Ako se pored jačine signala mreže nalazi simbol brave/katanca, onda je mreža zaključana, i tražiće Vam ključ ili kod
- Pritisnite “Spoji”

Nakon toga bi Vaš 3G simbol trebao da se pretvori u Wi-Fi simbol, signalizirajući da ste konektirani na Wi-Fi mrežu.

Istovremeno, Vaš uređaj će zapamtiti ovu konekciju, tako da kada slijedeći put budete u blizini ove mreže, konektirat će se sam. Na ovaj način, nakon što ste se konektirali, na primjer, kod kuće, na poslu, te u omiljenom kafiću, Vaš android će se ubuduće sam konektirat na te mreže kada ste tu, štedeći Vaš 3G i mobilni internet!

Kako… podesiti moj android da se Wi-Fi ne gasi kada se ugasi ekran?

Sigurno Vam se desilo da ste skidali nešto preko Wi-Fi, međutim onda se ugasio ekran telefona, time se ugasio Wi-Fi, i prekinuo se download. Za taj problem ima jednostavno rješenje: potrebno je da izmjenite postavku kako se Wi-Fi ne bi gasio kada se ugasi ekran, a to ćete učiniti na ovaj način:

- Idite na “Settings” ili postavke
- Izaberite “Bežično i mreža”
- Izaberite “Wi-Fi Postavke”
- Sada pritisnite meni dugme i izaberite “Napredno”
- Tu izaberite “Wi-Fi postavke načina spavanja”
- U ovom izborniku sada odlučite, želite li da se Wi-Fi gasi kada se ugasi ekran, da se nikada ne gasi ako je Vaš android priključen na punjač, ili da se jednostavno Wi-Fi nikad ne gasi ako ste ga upalili.

- Na engleskom su ove postavke SETTINGS > WIRELESS AND NETWORK > WI-FI SETTINGS > Menu button > ADVANCED > WI-FI SLEEP POLICY > NEVER

I to je to! Izaberite “Nikad”, i Vaš Wi-Fi se neće više ugasiti kada se ugasi ekran. Mi preporučujemo da izaberete opciju “nikad”, iz jednog jednostavnog razloga: Za većinu android mobitela ili tableta, Wi-Fi konekcija troši mnogo manje bateriju nego 3G konekcija. Ako se Wi-Fi gasi kada se ugasi ekran, onda se Vaš android konektira na 3G, što troši bateriju. A ako je stalno konektiran na Wi-Fi, manje će trošiti bateriju. Jednostavno isprobajte i uvjerite se sami šta je najbolje rješenje za Vas i Vaš android.

Kako… uključiti ili isključiti mobilni internet na mom android mobitelu?

Nekada ne želite da Vaš android pristupa mobilnom internetu, bilo to iz financijskih razloga, da Vam ne troši novac, ili iz praktičnih, kako bi, na primjer, poštedili bateriju, jer znate da Vam neće trebati mobilni internet.

Na ovaj način uključujete i isključujete mobilni internet na Vašem androidu:

- Kliknite na meni dugme
- Izaberite “Postavke” (Settings)
- Izaberite “Bežično i mreža” (Wireless and network)
- Onda izaberite “Mobilne mreže” (Mobile netowrks)
- Tu imate postavku koja se zove “Koristi paketne podatke” (Use packet data)

Ako je ta postavka označena, onda Vaš android može pristupati mobilnom internetu. Ako ne želite da Vašp andropid ima pristup 3G-u, uklonite kvakicu, i Vaš mobitel neće pristupati mobilnom internetu. Naravno, na isti način, tj. ponovnim stavljanjem kvakice ćete osigurati da Vaš android može pristupati mobilnom internetu.


Pogledajte video sa  YouTube kanala “Kako uključiti ili isključiti mobilni internet (3G) na Vašem android uređaju”:

Video OVDJE!