Napravi Sam Logo

Auto dinamo kao generator istosmjerne struje

Kategorije

12.07.2007
 

 

Ukoliko ste inovativni, imate vremena i bez ikakvog alata, napravit ćete ovaj punjač akumulatora, koji može na izlazu dati 15 A struje, dakle poslužiti za brzi punjač akumulatora.

 

Ustvari ovaj sustav je dio elektroinstalacije iz starog fiće ili stojadina, kojih se danas može naći, nažalost na svakom malo većem smetlištu. Posjetite auto otpad ili glomazni otpad, tamo ćete po 2 Kn/kg ili za par piva dobiti dinamo od fiće i regler(regulator napona)

Nemojte uzimati alternator i elektronski regler jer oni imaju drugačiji sustav spajanja.

Pošto se radi o dinamo za generiranje istosmjerne struje, isti posjeduje uzbudni namot unutar samog dinama. Proizvedena struja se preko četkica odvodi na stezaljke koje su na kućištu dinama. Napon za uzbudni namot uzima se iz akumulatora, a način spajanja prikazan je na slici.Regler (regulator napona) obavezno je ugraditi zbog regulacije napona, kod manjih ili većih okretaja osovine dinama.. Regulacija se vrši tako da se unutar reglera kratko spaja jedan od otpornika i tako ograničava punjenje. Istovremeno regulator služi da spriječi reverzni napon iz akumulatora, ili da spriječi pražnjenje akumulatora kad dinamo miruje. Ovaj sustav radi pomoću snažnih poluvodiča (dioda, smještenih u tijelu regulatora napona.)

 

Energiju za pokretanje dinama možete uzeti iz vjetrenjače, vodeničnog kola sa potoka. Ili nekog benzinskog motora.