Napravi Sam Logo

Automatika za punjenje akumulatora

Kategorije

24.06.2007
G. Milan se interesira o izgradnji kvalitetnog automatskog punjača za velike akumulatore.
 
Poštovani kolega!
 
Pronasao sam Vas punjac akumulatora, ali to sam vec napravio sa nekim sitnijim izmenama. Dodao sam kondenzator veceg kapaciteta(2x4700uF) i 2 tranzistora 2N3771
 
Posto hocu da punim i akumulator od traktora koji je duplo veceg kapaciteta, pretpostavljam da moram da promenim neke vrednosti otpornika da bih dobio mogucnost podesavanja vece jacine struje (1/10 kapaciteta akumulatora). Naime , u planu mi je izrada automobilskog punjaca akumulatora sa mikrokontrolerom pa da uporedim analogni i digitalni punjac zbog prednosti i mana.

Hvala Vama na brzom odgovoru.

Srdacan pozdrav,

Milan.
 
 
Evo odgovora,
 
 
Poštovani kolega, hvala na brzom odgovoru. Vidim da se snalazite u elektronici, pa mi je drago da vam mogu pomoći, ukoliko vam zatreba. Ukoliko ste u stabilizacijski dio punjača ugradili tranzistore veće snage, a to su kako ste rekli 2N3771. Ovi tranzistori su snažniji od onih u shemi. Međutim snaga punjača ovisi o transformatoru. tako da će snažniji trafo uz jaču stabilizacijsku granu dati punu snagu punjača.
Iz moje sheme ako ste primijetili struju punjenja regulira potenciometar P1 od 500 Ohm. Njime možete podesiti struju na izlazu, al opet o ovisnosti od sekundarne struje transformatora.
Izgradnja punjača reguliranog mikrokontrolerom je softificirana izvedba, kojim se mogu izvršiti razne regulacije, veća automatika, punjenje konstantnom strujom ili punjenje strujom određene jačine.
Ukoliko punite jači akumulator, struja punjenja bili bi optimalna 1/10 kapaciteta, ali ako je struja punjenja i manja, punjenje će biti kvalitetnije ali dugotrajnije.
Opet sve ovisi o vašim potrebama.
 
Nadam se da ćete mi se ponovno javiti ukoliko budete imali potrebe
Srdačan pozdrav
Mike