Napravi Sam Logo

B R O K U L A

Kategorije

20.09.2007
Brokula je plemenito povrće.Obožavaju je sladokusci.Zbog svoje hranidbene vrijednosti zaslužuje da je sami uzgajamo u vlastitom vrtu
 

Traži plodno tlo sa dosta humusa i vlage. Sije se u ožujku u klijališta ili posebno u sandučiće. Gredice moraju biti na sunčanom položaju i ne u blizini češnjaka ili luka. Sjetva za ljetni uzgoj može se vršiti na otvorenom. Kada mlade biljčice dosegnu visinu 7-10 cm presađuju se na stalno mjesto. Razmak između biljaka mora biti 50 cm jer brokula raste dosta u visinu i širinu. Dubina na koju sadimo je oko 7-10 cm, zavisno o veličini sadnice. Prilikom sadnje potrebno je biljku dobro zalijati. Ako su temperature dosta visoke potrebno ih je prvih dana zalijevati svaki dan. Redovito  je moramo prihranjivati mineralnim gnojivom.

      Brokula spada u porodicu kupusnjača kao i cvjetača, ali ona se po mnogočemu izdvaja od ostalih i zbog toga je zovu antikancerogenim povrćem. Bogata je biljnim vlaknima koja pomažu u sprečavanju pojave karcinoma i posjeduje mnogo vitamina i minerala. Raste u strukovima, cvjetovi su zelene boje za razliku od cvjetače gdje su bijeli.

Ljekoviti sadržaj: 90 % čine eterična ulja pomiješana sa vodom, do 3 % su bjelančevine, a ostatak su ugljikohidrati, biljna vlakna, folna kiselina i još neke, provitamin A / beta-karoten /, vitamin C , K , magnezij, željezo, kalij i kalcij, natrij, cink, sumpor i još mnogi drugi.

         Brokula je povrće čija nam dugogodišnja redovita konzumacija osigurava dug i zdrav život, u prvom redu zahvaljujući koncentraciji prirodnih ljekovitih sastojaka. Garancija za to su mnogobrojna znanstvena istraživanja o tamnozelenom povrću u koje spadaju brokula, cvjetača, kelj , kupus, prokulica i druge. Brokula po svojoj ljekovitosti nadmašuje ostale kupusnjače te se preporučuje preventivno i za liječenje:

  1. karcinoma i tumorskih bolesti u nastajanju / posebno karcinom dojke i maternice/
  2. bolesti srca
  3. krvnih žila i visokog tlaka /masnoća u krvi /
  4. dijabetesa
  5. osteoporoze, bolesti zglobova, reume
  6. bolesti jetre, crijeva i debelog crijeva
  7. za podizanje imuniteta i protiv starenja organizma

 

Priprema brokule

 

 

JUHE

 

Opranu brokulu kuhati lagano u slanoj vodi uz dodatak peršina, celera i malo žitarica. Jede se standardna juha ili krem juha kojoj smo dodali do dvije žlice kiselog vrhnja, malo sitno sjeckanog češnjaka i kruh prepečenac .

 

 

 SALATE

 

Kuhana brokula se izvanredno kombinira sa raznim povrćem kao kukuruz šećerac, kuhani krumpir, grašak ,tofu sojin sir  narezan na komadiće,sitno rezani peršin, jako malo đumbira, kuhane prokulice, sitno rezani češnjak, maslinovo ulje i sok od pola limuna. Po želji možemo dodati i kiselo vrhnje i malo bibera.

Važno je da brokulu kuhamo samo par minuta, jer ne smije biti raskuhana i ne smije izgubiti svoju divnu tamno zelenu boju. Važno je da se prilikom kuhanja ne izgubi bogatstvo vitamina i minerala.

Također, ni u kom slučaju ne smijemo baciti vodu u kojoj se kuhala brokula. Možemo je popiti kao topli napital ili hladan tokom dana i po nekoliko puta. Tako ćemo vrijednost brokule iskoristiti do maksimuma.