Napravi Sam Logo

Betoniranje prve ploče

Kategorije

04.04.2007
 Par dana nakon betoniranja temelja, pripremamo se za betoniranje prve ploče.
 
 
Pod prvom pločom, smatra se prvi nadzemni nivo ravne betonske ploče, koja će biti osnova za pod prizemlja na koji će se zidati nosivi zidovi prizemnog dijela.
 
Uglavnom postoji par načina za pripremanje betoniranja prve ploče.
 
Na betoniranim temeljima u zemlji vršimo šalovanje okomitih zidova do visine prve ploče, obično 50 - 100 cm iznad nivoa zemlje. Taj omjer može biti i viši ako je razina terena nakošena, na ravnim terenima je visina od zemlje do ploče jednaka.
 
Danas postoje gotovi betonski elementi sa šupljinama koji se zidaju jedan na drugog, a u njih se nalijeva betonska masa.
 
Drugi način je u šalovane kanale ulijevati beton.
Takav način iziskuje više poslova, ali je više tradicionalan način u izgradnji malih obiteljskih zgrada.
 
Kad smo završili šalovanje ili gotove betonske elemente zalili betonom, unutrašnjost zidova nakon desetak dana ispunjavamo krupnim šljunkom (ne zemljom). Šljunak dobro nabijemo vibro strojem u par navrata da se ne slegne
 
Prije zavažanja unutrašnjosti, postavimo instalaciju za dovod vode, kao i kanalizacijske cijevi.
Razina šljunka kad se potpuno nabije mora biti cca 10 - 20 cm ispod gornje razine zidova, a taj prostor će se zalijati betonom kako bi dobili prvu ploču koju sam maloprije spominjao.
Prije zapunjavanja ploče, vršimo postavljanje cijevi za vodu, odvodnju i dovod struje i plina, kako bi kasnije izbjegli bušenje i štemanje.
Naravno da je za postavljanje cijevi važan PROJEKAT kako bi cijevi bile tamo gdje trebaju biti.
Prije zalijevanje prve ploče, po cijeloj površini ploče postavljamo armaturnu mrežu sa otvorom kvadrata 10 x 10 cm debljine 10 mm i to po mogućnosti ČBR željezo. ČBR znači  čelično betonsko rebrasto željezo.
 
Ploče ČBR obično dolaze u dimenziji 600 x 200 mm ali ima i drugih dimenzija.
Ploču zalijemo sitnim betonom omjera 4 : 1.
Površinu zagladimo, te ostavimo 10 dana do slijedećih radova.
Ako je vruće, dnevno vršimo zalijevanje betona lakim mlazom vode, u protivnom dolazi do ubrzane kristalizacije minerala, te pucanje betona.