Napravi Sam Logo

Bojanje, nitro ili uljana boja?

Kategorije

25.05.2007
Često smo u dilemi, dali nitro ili druga boja za metal ili drvo
Ukoliko želimo neki predmet obojati, često ćemo biti u dilemi, dali uzeti
boju na nitro osnovi ili na uljanoj osnovi.
Ukoliko bojimo prvi puta metalne ili drvene površine , svaka boja ima prednosti i nedostatke. Ukoliko se odlučimo obojiti podlogu nitro bojom, onda na podlogu moramo također staviti nitro temeljnu boju. Prednost: nito boja veoma brzo suši, te nije pogodna bojanje po velikim vrućinama (osim ako ste baš pravi profesionalac sa profesionalnim alatom), a pošto ovdje pišem o amaterima, bolje je uzeti brzosušeću boju na uljanoj osnovi. Za tu boju potreban je također uljni razređivač.
Osnovno je pravilo: NIKADA na uljanu boju ne nanositi nitro, jer će se uljana boja ispod nitro prtemaza skvrčiti, popucati i oljuštiti se., Na nitro boju može se bez boblema nanositi uljana boja. Zato, ako je podloga već premazana bojom za koju nismo sigurni koje je osnove, savjet. Sastrugati malo starog namaza sa željeza ili drva i potopiti ga u nitro razređivač. Ukoliko boja nije promijenila izgled, radi se o nitro premazu. Ukoliko se boja zgrudičala i skupila se znak je da se radi o običnom uljnom premazu.
 
Posebne boje su HAMERITE boje, na uljnoj osnovi. Te boje ne traže temeljni premaz, već sa željeznim oksidom  FeO2, stvaraju podlogu koja štiti od novog hrđanja. Ovakava boja je dvostruko skuplja od nitro ili uljane, ali dvostruko duže i traje.
Još postoje i dvokomponentne boje koje su vrlo skupe, ali njiihovo trajanje traje desetak i više godina bez dodatne intervencije. Takve su boje za bojanje TV odašiljača, ostalih antenskih sustava koji su izloženi vremenskim neprilikama, te zbog cijene nisu pogodne za široku uporabu.