Napravi Sam Logo

Borba protiv ambrozije

Kategorije

06.12.2007
Osobe koje pate od peludnih alegija, znaju što znači ambrozija. U Hrvatskoj se njena koncentarcija u posljednjih 5 godina povećala za 5 puta.
Ambrozija je korov koji je vrlo otporan na pesticide i herbicide, vrlo se teško iskorjenjuje, vrlo se lako i brzo širi.
Bolest zvana alergija izaziva peludnu groznicu koja nadražava dišni sustav, nadražuje oči, te nakon nekog vremena izaziva bronhitis.
Dakle, ukoliko se ne uhvatimo ukoštac sa ambrozijom, njeno širenje može dovesti do vrlo teških posljedica.
U evropi ima oko 40 vrsta ambrozije. Najpoznatija je peliolisna (ambrosia artemisifolia). U narodu se još naziva partizanka, fazanuša, limundžik, krausova trava.
Potječe iz stepa Sjeverne Amerike, odakle se prije 2 stoljeća raširila po cijelome svijetu.
U Hrvatsku je došla četrdesetih godina prošlog stoljeća u sjemenu djeteline.
Širi se od istoka prema zapadu  oko 15 km godišnje.
 
To je jednogodišnja biljka koja naraste do metar visine. Stabljika je u gornjem dijelu razgranata poput grma. Listovi su tamnozeleni osuti dlačicama. U muškim se stabljikama nalazi i do stotinu žučkastih cvjetova, koji svaki ima oko pola milijuna peludnih zrnaca.
 
Razmnožava se sjemenkama koje su toliko otporne da mogu izniknuti i nakon 40 godina pošto budu sakrivene negdje u zemlji.
Iskorjenjivanje ambrozije treba provoditi temeljito, i to ne košenjem nego čupanjem nezrelih stabljika dok se još sjemenke ne rasipavaju.
Ambrozija cvate potkraj ljeta i početkom jeseni.Odgovara joj suha klima bez kiše i vlage.
 
 
 Zrnce peluda jako uvećano izgleda kao kuglica sa šiljcima kojima se hvata na dišne puteve, za sluzokožu, hvata se za odjeću, gume automobila. Tek je tako jasno koliko se brzo i lako može rasprostraniti.
 
Protiv alergije te vrste nema pravog lijeka, osim fizičkih sprečavanja kontakta osjetljivih osoba sa sjemeom, što je u prirodi jako teško.
Neke evropske zemlje su već donesle zakon o obaveznom istrebljivanju te biljke. Najopasnije razdoblje za boravak u prirodi je prijepodne kad je koncentracija najjača.
 
Pomoći si možemo češćim tuširannjem, pranjem kose i mijenjanjem odjeće, iako je to slaba zađštita.
Drugim riječima, prave zaštite niti nema.