Napravi Sam Logo

Briketi iz kućne radionice

Kategorije

11.06.2007
 

Briketi iz miješanih drvenih otpadaka imaju kaloričnu vrijednost bukovog drveta

 

 

Što su briketi? To je mješavina piljevine, strugotine, sitnog drvenog otpada, pomiješan sa aditivom za kompaktnost, te stisnut ručno ili strojno.

 

Kao vezivo koje drži briket na «okupu», služe mekinje. Za one koji neznaju, mekinje su ljuske žitarica koje nastaju kao produkt kod mljevenja žitarica. Najbolje su pšenične, ražene, ječmene a zadovoljavaju i kukuruzne mekinje.

 

Mekinje se mogu nabaviti u mlinu, u tvornici stočne hrane kao vrlo jefrtin produkt.

 

Način na koji se pravi briket je slijedeći:

 

Mekinje se prokuhaju u vodi, time se stvara škrob, zapravo škrobno ljepilo. Uzeti 2 kg mekinja, nakon kuhanja od 1 sat u 50 l vode, ostaviti da se ocijede i malo prosuše.

Prosušene mekinje se miješaju sa 200 kg piljevine. Masu dobro izmiješati te oblikovati u valjčiće ili kocke.

Predlažem kalup za pravljenje valjčića. Uzmemo alkaten cijev od odvoda promjera 50 – 75 mm, odrezati prošireni dio cijevi, te ga na jednoj strani začepiti drvenim čepom koji tijesno ulazi u cijev.

Nabijati smjesu u cijev sa izrađenim «klipom» koji je oko 0,5 cm uži od promjera cijevi. Kad nabijete do kraja cijevi, ostavite 2 dana da se suši.Okrenuti otvoreni dio cijevi prema dolje da se ocijedi suvišna voda.

Kad voda istekne i masa se osuši, smanjit će se volumen te će cijeli komad stlačene mase iz cijevi lako ispasti iz cijevi.

Pilom za metal rezati na valjčiće dužine 10 cm.

 

Ovakvi briketi povoljni su za roštilj, jer ne sadrže nikakve aditive koji bi bili štetni za meso.