Napravi Sam Logo

Cijepljenje voćaka

Kategorije

12.06.2007
 

Divlje voćke izrasle iz koštice ili korijena ne daju dobar plod. Zbog toga ih oplemenjujemo cijepljenjem.

 

 

Cijepljenje se vrši na način da se grančica plemenite voćke (plemenka) usadi u tijelo voćke-divljaka. Tu voćku divljaka nazivamo podloga.

Opisat ću najjednostavniji način cijepljenja za koje nije potrebno veliko voćarsko iskustvo.

Idealno vrijeme za cijepljenje je prije kretanja vegetacije ili u samo vrijeme početka, a to je obično u mjesecu travnju.

Dakle, osim podloge, potrebna nam je plemenka, ili grančica odrezana sa plemenite(cijepljene) voćke.

Grančica obično sa 4 do 5 pupova se odreže u zimi kad nema vegetacije, spremi se u mračni dio podruma na temperatuiru oko 10 oC., uronjenu u zemlju natopljenu vodom.

Ukoliko nemate gdje odrezati plemenku, možete je kupiti u vrtlarskim i voćarskim prodavaonicama. Od alata vam treba oštar nož, i voćarski vosak.

Prije samog cijepljenja, voćni pupovi nesmiju biti «probuđeni». U principu, podloga treba biti od iste vrste, iako postoje i podloge cijepljene sa 2 ili više raznih vrsta voćaka.

Podlogu odrežemo. Ukoliko ima više grana, možemo na svaku zacijepiti po 1 plemenku. Plemenku skratiti na 2 do 3 oka i koso zarezati nasuprot 1 oku, pazeći da ga ne oštetimo. Što je rez duži, spojno mjesto plemenke i podloge bit će bolje. Istovremeno, uzduž podloge zarežemo koru tako da koso odrezani komad plemenke prione između zarezane kore, Tako ponovimo i sa druge strane podloge nasuprot prve plemenke.

Kako bi se plemenka primila, čvrsto je omotajte voćarskim likom namot do namota. Površinu omotanu likom namažite voćarskim voskom, koji ste prethodno omekšali u toploj vodi (ne na vatri).

Paziti da podloga ne gubi sok curenjem jer će se u protivnom osušiti.

Voćku zaštititi protiv glodavaca.

Ne obrezivati grančice prve godine rasta