Napravi Sam Logo

Cilinder brava, ako izgubite ili slomite ključ?

Kategorije

27.01.2008
Najčešće korištene brave u vratima su takozvane cilindrične brave sa okretnim uloškom.
 
 
Cilindrične brave ili kako smo ih nekad popularno zvali "ELZET" brave po poznatom proizvođaču, najčešće su u našim vratima.
Te brave rade na principu malih sjekirica koje pod pritiskom malih opruga upadaju u utore i time sprečavaju okretanje cilindra i tako otključavanje vrata.
Uvlačenjem indentičnog ključa u otvor cilindra, zubi ključa potiskuju te sjekirice i one se skupljaju, te se cilindra okreće i svojim isturenim zubom pomiče zasun.
 
Međutim, ključevi koji su danas vrlo jeftini i nekvalitetni mogu u ulošku brave puknuti, ili još najgore ako se izgubi, a pri ruci nema rezervnog ključa.
 
Najmanja je nesreća ako je ključ puknuo prije okreta u cilindru. U tom slučaju se pincetom možda može izvući. Ukoliko je ključ prije pucanja okrenut a to je i najčešći slučaj, nažalost, rješenje je bušenje cilindra  i izmjena istog.
 
Na nesreću, tako i provalnici najčešće rade kad žele nepozvani ući u stan ili kuću.
 
Bušilicom sa svrdlom promjera 8 mm izbušimo rupu cijelom dužinom uloška.
Tada se uništavaju opruge i sjekirice i uložak se slobodno može okrenuti u bravi.Ako su vrata zaključana i ključ je puknuo uslijed pokušaja otključavanja, nakon vađenja cilindra, kliještima oslobodimo zasun kako bi ga mogli povući iz dovratnika i tako otvoriti vrata.
Novi uložak brave stavimo na isto mjesto, učvrstimo vijkom i zaključamo.