Napravi Sam Logo

Čuvajte se SMS-a sa broja 064!!

Kategorije

22.10.2013

Odnedavno Hrvatskom u gotovo svim mrežama mobilnih operatera kruži SMS Poruka slijedećeg sadržaja:

"Zvali smo vas u vezi posla, niste se javili. Molimo, nazovite ovaj broj ...064 ****"

 

64  pozivni broj je broj za razgovore sumnjivih (čitaj seksualno eksplicitnih) sadržaja. Cijena poziva je čak preko 8 Kn/min. Interesantno je da ako nazovete taj broj ne možete završiti poziv čak ako i prekinete vezu. Impulsi vam idu čak ako i ugasite mobitel. Jedino pomaže ako izvadite bateriju. Međutim, mnogi to neznaju.

Jedan Splićanin, je zbog poziva na taj broj ostao bez čak oko 15.000 Kuna.Nikakova opravdanje da nije znao nije pomoglo na sudu, jer je on dobrovoljno i bez prisile zvao taj broj.

Inspekcija je provjerila taj mrežni broj, međutim, tamo jasno stoji da je cijena poziva tolika.

Zbog toga treba biti vrlo oprezan i u slučaju da ste dobili takvu SMS poruku, odmah je izbrišite.

POUKA!! Nikad ne treba odgovarati na SMS poruke od nepoznatog pošiljatelja. Također je ustanovljeno da na mobilne uređaje pogotovo na Android platforme dolaze sadržaji koji su inficirani. Pomoć je tada jedino tvornički reset mobitela ali bez mogućnosti da pristupite podacima. Virus uništava također i imenik te Video i audio piodatke.

Preporuka: Napravite backup sa SD Kartice te sa memorije telefona. Za Windows platformu postoji besplatna aplikacija "Mobogenie". Aplikacija je besplatna i instalira se na PC kao i na Mobilni uređaj. Spajanjem USB kabla na računalo, svi podaci sa mobitela pohranjuju se na računalo.

Preporuka: Kako bi bili sigurni u sve podatke u slučaju da vam se i računalo poruši, sve podatke pohranite na Google disk. Google vam nudi 10 Gb besplatnog prostora po svakom korisniku. Ukoliko imate 2 i više Google accounta, za svaki dobivate 10 Gb.

O tome vidi 

O V D J E !!

Napominjem, podaci nigdje nisu 100% sigurni, ali mala je vjerojatnost da će se Google srušiti te vam "pojesti" podatke.

Pohranjene podatke možete uvijek i sa svakog mjesta pregledati i pristupiti im.

Možda su ova moja opažanja za stručnjake možda smiješna, tvrdim da 75% korisnika mobilnih uređaja nema pojma o ovome.