Napravi Sam Logo

Dobra izolacija - ušteda energije

Kategorije

06.05.2008
Kako hladnoću zadržati vani a toplinu unutra, vrijedi za zimski period, a obrnuto u vrelini ljeta?
Učinkovita izolacija u dijelovima kuće kroz koje se gubi najviše topline, a to je krov, zaštititi će vaš životni prostor od prodora zime i vrućine, a istovremeno će smanjiti troškove energenata za grijanje ili hlađenje.
 
Potkrovlje kuće je obično dio kuće koje se najviše zanemaruje i u kojem je najčešće odlagalište starih i nepotrebnih stvari.
Iz unutrašnjosti kuće kroz neizolirani plafon gubi se oko 60 % energije.
Ukoliko na tavanu nećete imati stambeni prostor, a želite izolirati prostor u kojem boravite, tada izolirajte tavan sa gornje strane plafona.
 
To ćete napraviti tako da potpuno očistite plafon sa gornje strane i obložite ga sa zaštitnim slojem mineralne vune od najmanje 5 cm.
Ta vuna mora biti tvrdo prešana, na koju se stavlja zaštitna PVC folija na koju ćže doći cementni estrih debljine 4 do 5 cm.
Ukoliko predviđate da će vam tavanski prostor služiti kao stambeni, onda je potrebno izolirati krovište te zabatne zidove.
 
Prostor između rogova ispunite sa mekanom mineralnom vunom debljine min 10 cm.
 
Sa gornje strane stavite zaštitnu alu foliju koja će služiti kao parna brana i spriječiti kondenzaciju vodene pare.
 
Ispod vune sa donje strane obložite prostor sa pločama, bilo knauf, OSB, brodski pod ili lamperija.
 
Obodne zidove obložite stiroporom od 5 cm debljine, tako da ga direktno lijepite na zid, prekrijete rabic mrežicom i zagladite masom za izravnavanje.