Napravi Sam Logo

Domaće kiseljenje zelja (kupusa

Kategorije

14.06.2007
U današnje doba kad nam je većini sve skupo i preskupo, pokušajmo sami ukiseliti domaće zelje
 

Kupus ili zelje, bez obzira dali ste ga uzgojili u vlastitom vrtu ili ste ga kupili na tržnici, možete spremiti u ukusnu, korisnu i zdravu zimnicu sa najviše C vitamina.

Postoje 2 tradicionalna načina kiseljenja i čuvanja zelja.

 

Tradicionalani način kiseljenja u bačvama, drvenim ili plastičnim.

 

POZOR!, plastične bačve moraju biti napravljene specijalno za prehrambene proizvode. Nikad nemojte rabiti razne plastične kante kojima neznate porijeklo, jer neke plastike u sebi sadržavaju otrovne supstance. Zbog toga je najbolje kupiti u poljoprivrednoj apoteci ili trgovini specijalnu plastičnu ambalažu za prehrambene potrebe.

Najbolje je imati drvenu bačvu, najbolje hrastovu , međutim nju treba pažljivo prati prije spremanja zelja, i ništa se u njoj osim zelja nesmije držati.

 

Zelje se nareže nožem na sitne rezance, stavi se sloj oko 15 cm na dno bačve te se nogama, da nogama dobro izgazi. Tada se stavlja sol, papar, listovi lovora, i još nekih začinskih biljaka po vlastitom ukusu.

Tada se opet stavi drugi sloj, pa se gazi, soli, i tako do kraja.

Ukoliko želimo glavice za sarmu, njih nemojte gaziti, neka dođu na vrh posude. Uglavnom neka i glavice budu pokrivene. Tako izgaženo zelje će nakon 24 sata pustiti vodu.

Po potrebi dolijati vode do prekrivanja površine

Za posude se izradi kalup koji će služiti kao poklopac, te teži komadi kamena, betona, ili, drugih tvari koji će pritiskati svojom težinom zelje u kaci.

Nakon kiseljenja koje mora biti u tamnoj i suhoj prostoriji, po mogućnosti u hladnom podrumu, nakon svakog vađenja zelje za uporabu, ponovno postaviti utege.

Posudu NE ZATVARATI, mora imati zraka za proces fermentacije.

 

Drugi način kiseljenja je u specijalnim PVC vrećama, s time da se kupus tu nemora gaziti, ali se mora hermetički zatvoriti. Predmost pred kiseljenjem u bačvi je da nema mirisa, i netreba ga svaki puta ponovno opterećivati.

 

POZOR! Kiseli kupus ne držati u istom prostoru sa vinom, jabukama i ostalim voćem.