Napravi Sam Logo

Elektronički uređaji

Kategorije

16.05.2007
 Ukratko, elektronički uređaji su oni uređaji koji su pogonjeni električnom energijom a u radu se služe elektroničkim komponentama  i poluprovodnicima
Danas gotovo nema uređaja u sferi zabave, sporta, glazbe, umjetnosti, koji u svom sastavu ne sadrži elektronske komponenta.
 Najčešći elektronski dijelovi nekog uređaja su tranzistori, integrirani krugovi, elektronske cijevi, otpornici, kondenzatori, diode. te ostali sitni dijelovi.
 
Vjerojatno nema danas nikog tko u svojim rukama nije nikada imao nešto što nema veze sa elektronikom. Poplava mobilnih telefona, MP3 Playera, video kamera, digitalnih foto aparata, te mali i veliki kućanski aparati8, TV aparati i radio prijemnici.
 
Velika tehnološka revolucija počinje 1947 kad je pronađen prvi tranzistor. Naučnici William B. Shockley i John Barden pronašli su tranzistor kao poluprovodnik. Do tog vremena ulogu poluprovodnika vršile su elektronske cijevi koje su trošile mnogo energije, jako su se zagrijavale i zauzimale mnogo prostora.
 
 
Tada počine revolucija u tehnologiji poluprovodnika. Veliki elektronski uređaji kao npr radio aparati, Tv aparati, računala dobivaju sve manju dimenziju, manju cijenu a sve veću primjenu.
 
1960 god pronađen je integrirani krug koji u sebi sadrži veliki broj tranzistora i ostalih poluvodiča.
1968 godine pronađen je mikroprocesor koji je osnova za računala kakva danas ima gotovo svako kućanstvo.
 
Za usporedbu, jedan INTEL procesor u računalu u sebi sadrži oko 4,5 milijuna tranzistora, dioda, otpora te kondenzatora.
 
Još je veliki hrvatski naučnik Nikola Tesla proveo u djelo ideju o bežičnom prijenosu podataka, i energije,  na kojem se načelu danas vrše sve TV, radio, mobilne i satelitske komunikacije.