Napravi Sam Logo

Fanovi Cole, odlučite, to piti or not to piti)

Kategorije

25.10.2013

 Koliko ste puta čuli da gazirana pića nisu zdrava i da biste ih za dobrobit svog zdravlja trebali izbjegavati u širokom luku. No, znate li zašto?

Donosimo vam detaljan opis procesa koji se događaju u tijelu nakon što popijete gazirano piće, primjerice Coca-Colu, Pepsi ili bilo koju drugu colu, te objašnjenje na koji način sastojci utječu na pojedine funkcije u tijelu.

U prvih 10 minuta
Deset žlica šećera, što je sto posto od preporučenog dnevnog unosa, kola tijelom. Umjesto da povraćate od ekstremne slatkoće (što bi se najvjerojatnije dogodilo da natašte pojedete 10 žlica šećera), zbog utjecaja fosforne kiseline, uneseni sadržaj uspijevate zadržati u sustavu.

Nakon 20 minuta
Razine šećera u krvi rastu, pa štitnjača kreće sa žestokim izlučivanjem inzulina. Kao odgovor na ovo, jetra sav šećer koji prima pretvara u masnoće. Imajući na umu da ste upravo unijeli pregršt šećera, jetra ima jako puno posla.

Nakon 40 minuta
Tijelo je do sada već apsorbiralo kofein. Zjenice se šire, a krvni tlak se diže. Jetra na ovo reagira tako da u krvotok otpušta još više šećera.

Nakon 45 minuta
Proizvodnja dopamina u tijelu se višestruko povećala, što stimulira centar za zadovoljstvo u mozgu. Heroin i većina drugih droga funkcioniraju na identičan način.

 

Nakon 60 minuta
Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva, pružajući daljnji poticaj u metabolizmu. Ovo potpomažu velike doze šećera i umjetnih zaslađivača, koji također povećava urinarno izlučivanje kalcija.

Diuretski učinci kofeina stupaju na snagu, pa osjećate potrebu za odlaskom na toalet. Sada je posve sigurno da ćete iz tijela izbaciti povezani kalcij, magnezij i cink, koji su bili na na putu do vaših kostiju, baš kao i natrij, elektroliti i voda.

Kako se 'zabava' polako privodi kraju, počinjete osjećati pad šećera, a kao rezultat toga možete postati živčani i nervozni. Do sada ste već, doslovce, popiškili svu vodu koja se nalazila u gaziranom piću, ali ne prije nego ju je vaše tijelo obogatilo važnim nutrijentima koje bi inače iskoristilo za proces hidratacije tijela, gradnju snažnijih kostiju i zubi. Ovako je sve otišlo u kanalizaciju.