Napravi Sam Logo

Free Software

Kategorije

05.03.2008

Često je potrebno napraviti nešto koristeći računalo.

Međutim gotovo 85 % Softwarea je licencirano (treba ga kupiti). Što tada poduzeti?

 
 

Software koji možemo pronaći na WEB-u, može se podijeliti u 4 osnovne kategorije:

 

 - Licencirani software je zaštićeni proizvođački software koji tvrtka koja ga je izradila prodaje za obično vrlo velike novce.

 

 - Shareware je software koji se može koristiti na određeni način. Obično je to nepotpuna verzija, koja se može skinuti sa interneta, može se pregledavati, međutim nemože se usnimiti, printati, ili se koristiti njime u punoj verziji.

 

 - TRIAL je vrsta softwaerea koji obično funkcionira 30 dana ali u ograničenoj varijanti. Nakon toga taj software treba deinstalirati, jer ionako postaje neuporabljiv.

 

 - FREE software je obično potpuna ali skraćena verzija prave inačice, koja se uporablja potpuno besplatno, sa gotovo svim opcijama kao i  licencirana verzija.

Obično je treba samo registrirati, i to na način da se na u registracioni obrazac unesu određeni podaci, te se E-mailom primi kod za registraciju.

 

 

S obzirom da se na Internetu nalazi na stotine tisuća raznih programa, ja ovdje neću navoditi vrste. Navest ću samo 1 program za crtanje tiskanih pločica.

 

Ukoliko imate potrebu za bilo kakvim besplatnim softwareom iz bilo koje oblasti, molim vas da mi napišete e-mail, i ja ću vam poslati link za potpuno FREE download.

 

Evo link za FREE program za crtanje elektroničkih shema za elektroničare:

 

 http://www.freewarefiles.com/ESketch-PRO_program_40085.html