Napravi Sam Logo

Garaža

Kategorije

16.05.2007
 
 Garaža je mjesto za čuvanje automobila.. ogledalo njegovog vlasnika

Ukoliko posjedujemo tu pogodnost da smo vlasnici garaže, trebamo je držati u dobroj kondiciji, što će reći da je dobro opremljena. Svaka garaža trebala bi imati radni stol sa osnovnim alatima za radove oko automobila. U alate koje trebamo imati pri ruci su kompleti viljuškastih, okastih i imbus ključeva, kliješta, izvijači, te sitni alat.
 
Svaka garaža trebala bi imati dobar punjač akumulatora, uređaj za brzo startanje automobila, kablove za prisilni start, aparat za gašenje vatre.
 
Ukoliko automobil duže stoji, treba ga povremeno paliti i provozati se njime da se njegove funkcije održe u dobroj kondiciji. Ne treba zaboraviti da akumulator uslijed stajanja gubi kapacitet, odnosno podložan je samopražnjenju. Normalno samopraženjenje ispravnopg akumulatora je oko 0,5 % mjesečno.  To dakako vrijedi za akumulatore kojim je pokrenut elektrokemijski proces. Akumulatori koji su u trgovinama ne podliježu tim promjenama jer oni su prvi puta punjeni i nije im aktiviran proces pražnjenja.
Najoptimalnije je da je ako vozilo stoji, stalno priključen automatski punjač, koji će sam uključiti i sključiti proces punjenja.
Običan punjač ne priključivati na stalno punjenje jer bi se akumulator mogao prepuniti.
 
Idealna garaža je ona sa dobrim prozračivanjem. Najopasnije je kad mokar automobil zatvorimo u garažu, još je gore ako je to zimi dok se još snijeg drži na podvozu. Gotovo je ubitačno po automobil ako ga uvezete u garažu mokrog i ako još imate grijanje u garaži.
Tada će se proces hrđanja ubrzati i automobil će propasti mnogo brže. Ukoliko nemamo ćvrstu garažu, najbolje je napraviti nadstrešnicu bez stranica, dakle samo krov. Ukoliko je garaža podalje od stana ili kuće, a nemože se zaključati, nastojte tako urediti konstrukciju da se automobil nemože ukrasti iz nadstrešnice. Provala u automobil tada nije pod kontrolom, ali je ipak manje zlo od otuđenja. Dobro je imati ispred garaže svjetlo sa senzorom koje će vam olakšati ulaz u garažu te izlaz nakon ostavljanja vozila.
 
Garaža bi trebala biti normalnih dimenzioja bez obzira na vrstu automobila a to je dužine 6 m širine 3,5 m visine do 2 m. Širina vrata nebi smjela biti uža od 2,5 m, odnosno automobil bi sa širom otvorenim vratima morao ući kroz vrata.
Vrata mogu biti ručna ili motorna sa daljinskim upravljanjem sistemom za otvaranje.
U svakom slučaju, garaža neka ne bude ostava za materijal, stare nepotrebne stvari, građevni materijal ili otpad koji nemamo gdje ostaviti.