Napravi Sam Logo

Halo, ima li koga?

Kategorije

25.11.2008
Čovječanstvo je ušlo u najveći pothvat u povijesti, prisluškivanje.
Golemi teleskopi postavljeni širom svijeta čekaju da uhvate kakav signal iz svemira.
Odavno se postavlja pitanje, jesmo li sami u Svemiru?
 
Golemi teleskopi postavljaju se na osamljena mjesta gdje nema radio i TV signala koji bi mogli ometati prijem udaljenih signala.
Ali, što će se desiti ukoliko se iz svemira sa nekoliko milijuna kilometara oglasi neki živi stvor?
 
Teorija, Marsovci postoje ili ne postoje?
 
Početkom 20 stoljeća astronomi su bili uvjereni da na bližim planetima (Marsu, Mjesecu i Veneri) postoji život sa inteligentnim bićima.
Mars je u znanstveno fantastičnim literaturama bio omiljeno mjesto gdje se nalaze živa bića visoke inteligencije (mali zeleni).
Snimljeno je bezbroj filmova iz domene Science Fiction (znanstvena fantastika), gdje se marsovci spuštaju sa NLO (nepopznatim letećim objektima) engl. UFO (Unknown flying object). Postoje mnogi koji su "vidjeli" te leteće tanjure, međutim nema nikakve znanstvene podloge ili čvrstog dokaza o postojanju živih bića sa drugih planeta.
 
Međutim slanjem svemirskih sondi u blizinu tih planeta, utvrđena je činjenica da na njima nema uvjeta za postanak života.
 
Naime, za razvoj života naeophodno je ispuniti nekoliko važnih uvjeta.
Mora postojati mogućnost nastanka složenih molekularnih spojeva, npr, bjelančevina i nukleinskih kiselina, jer ni najjednostavniji živi organizmi nemogu upravljati biokemijskim procesima bez tih osnovnih sastojaka.
Ujedno, temperaturne razlike na tim planetama i pomanjkanja vode ne daju uvjete za stalni život.