Napravi Sam Logo

Iris (perunika) moja omiljena vrsta cvijeća

Kategorije

12.05.2007
 
Perunika ili iris je cvijet iz velike skupina biljaka..
 
 

 

 

Perunike / iris ili sabljić /   su velika skupina biljaka čiji bogato cvatući primjerci mogu narasti i do 110 cm. Ipak, najčešće su visine 40-50 cm. Ima ih više boja i omiljene su i vrlo dekorativne trajnice koje nisu jako zahtjevne za uzgoj. Boje su nježno ljubičaste, plave, bijele, žute, nježno roza i smeđe i puno nijansi između. Mnoge perunike cvjetovima sliče orhideji.

      Cvasti počinju u proljeće poslije cvatnje tulipana kada nema baš puno cvijeća i vrlo su prikladne za rez. Uglavnom postoje dvije osnovne vrste perunika, lukovičaste i rizomatske.Otporne su na zimu tako da ih kasno na jesen ne moramo vaditi iz zemlje. Sade se u listopadu i studenom , a cvatu u proljeće. Sade se lukovice ili zadebljani podzemni vodoravno položeni izboji. Vole dosta vode i puno sunca.

Možda su najpopularnije tzv. bradate perunike, ali su jako zanimljive i ostale vrste mini i patuljastih perunika pogodne za sadnju u kamenjare. Za gotovo sve vrste perunika karakteristično je da mogu rasti na svakom tlu, čak i pjeskovitom, jer su vrlo prilagodljive i ne iziskuju mnogo njege.

Cvjetovi su vrlo interesantni.Gornje tri latice stoje uspravno dok su donje latice lagano obješene od kojih je srednja nešto veća i šira. Bradate perunike u sredini cvijeta imaju malu bradu punu mesnatih dlačica.

Poznato je da su perunike kao cvijet divnih i postojanih boja koristili stari talijanski majstori-slikari za pravljenje prirodnih boja. Tehnika pravljenja boja za mnoge je ostala tajna sve do danas, ali se zna da su pojedini talijanski gradovi u tu svrhu sadili neke vrste perunika, najčešće plave, tako da se u proljeće sve plavilo od perunika.

      Perunika je omiljeni cvijet ostala sve do danas i gotovo nema cvjetnog vrta bez perunike.

Najljepše ih je vidjeti u velikim i širokim busenima. Niže vrste su također lijepe, npr 20-25 cm. Neke vrste su se prilagodile močvarnom tlu, to su tzv vodene ili močvarne perunike koje vole uglavnom vlažno tlo.

 Važno je kod uzgoja perunika paziti da se redovito odstrane ocvali dijelovi kako bi cvatući grmovi uvijek bili lijepi i atraktivni.