Napravi Sam Logo

Izmjena dotrajalih električnih instalacija.

Kategorije

14.10.2007
Ukoliko smo renovirali ili popravljali staru kuću, velika je vjerojatnost da i instalacije treba zamijeniti.
 
Kod renoviranja, ili poptpune adaptacije starih kuća, postojeće instalacije trebat će zamijeniti.
Nemojte se pouzdati u to da je dio instalacije na oko dobar. Ukoliko naiđete na trošne električne vodove ,najbolje bi bilo da iz zamijenite novima.
 
 U starim kućama obično su to instalacije od bakrenih žica omotanih izolacijskim platnom, te olovne cijevi sa unutrašnjom izolacijom.
 
Takve se instalacije odavno više ne izrađuju.
 
Ukoliko namjeravate vršiti unutrašnje oblaganje prostora, nemojte trgati i vaditi stare instalacije. Odspojite ih sa napona kod brojila, te ih jednostavno ostavite u zidu.
Ionako vam za ništa nemogu više koristiti.
 
Najjednostavnije je da ispod zidnih obloga ili izolacije razvedete PVC cijevi, postavite razvodne kutije, te priključna i rasvjetna mjesta.
Na glavni ormarić dovedite spoj sa trakom ili cijevi za uzemljenje.
 
Nemojte koristiti cijev kojom se vrtna pumpa snabdijeva vodom iz zemlje ili bunara. Najbolje je za to ukoliko je teren močvaran, podvodan ili vlažan, zabiti 6 m dugu cijev okomito u zemlju. Ukoliko je teren kamenit, treba položiti najmanje 20 m Zn trake 30 x 5 mm, i to najmanje na 1 m dubine.
Traku nemojte zakopati u spirali već je razvucite što dalje. Tako ćete dobiti bolji efekat prilikom proboja faze na masu.