Napravi Sam Logo

Izrada dimnjaka za centralno grijanje

Kategorije

10.07.2007
 

Današnje centralno grijanje ukoliko se loži zemnim ili prirodnim plinom, uglavnom se izrađuje sa uporabom protočnih kombiniranih bojlera.

 

Ukoliko niste sretnik koji je van područja dobave prirodnog plina, pa ste primorani ložiti lož uljem, drvima ili plinom koristeći konvencionalne peći, potrebito je napraviti poseban dimnjak za centralno grijanje.

Takav dimnjak dolazi u dijelovima, popularno nazvan „shiedel“ dimnjak.

 

 

Dijelovi dimnjaka su unutarnja cijev od šamota, vanjska betonska oplata i među slojna izolacija od mineralne vune. Unutarnje cijevi su napravljene od šamota i standardiziranih su dimenzija. Postoje na tržištu u dimenzijama promjera 100, 160, 200 i 300 mm.

Vanjske oplate su napravljene od betona, kockastog su oblika i imaju unutarnju rupu širu 20 % od šamotne cijevi.

 

Ispunjenje između unutarnje cijevi i vanjske oplate, ispunjava se mineralnom vunom kako bi se spriječila kondenzirana vlaga u periodu dok je vani zima. Tada bi se sa unutarnje strane cijevi cijedila kondenzirana voda, pa bi se to slijevalo u prostor za loženje.

Podnožje gdje će stajati dimnjak ukoliko nije ranije to predviđeno mora biti armirano kako bi bilo stabilno jer je dimnjak dosta težak.

 

Osim unutarnjih cijevi standardno okruglih, postoje elementi za spajanje trošila (bojlera, peći) na dimovodni kanal, elemente za donje čišćenje dimnjaka, te tavanske otvore za čišćenje.

Ukoliko se peć loži drvom i ugljenom, u sezoni grijanja potrebno je mjesečno čišćenje, ukoliko se loži lož uljen svaka 2 mjeseca, a prilikom loženja plinom dovoljno je jednom godišnje.

  

Ukoliko je plinski plamenik atmosferskog tipa (prirodni uzgon izgorjelih plinova bez ventilatora), obavezno se na vrh dimnjaka postavlja limena  „kapa“.U protivnom vam distributer plina neće izdati dozvolu za priključak plina. Loženje lož uljem i plamenicima sa ventilatorom, kapa nije potrebna

.. Također je pritom potrebno postaviti „diletaciju“. To se odnosi na odvojenost tijela dimnjaka od betonskog pokrova, zbog širenja i skupljanja materijala kod vrućine i jake zime.

Dimnjak se naknadno obično postavlja izvana, uza zid, rjeđe iznutra. Ukoliko imate prostora unutar kuće, bolje je jer je jednostavnije iako je potrebno probiti međukatne ploče.