Napravi Sam Logo

Izrada električne gitare (II dio)

Kategorije

06.07.2007
 

 

 U ovim poglavljima opisat ću postupak, materijale, alat i tehniku izrade električne gitare te njihove osnovne modele

.

 

 

 

Postupak izrade električne gitare dio po dio do kompletne gitare

 

Vrat električne gitare najvažniji je dio električne gitare.

 

Vrat električner gitare razlikuje se od vrste gitare pa do njene namjene. Tako je vrat za bas gitaru dulji i u pravilu tanji a za ritam ili solo9 gitaru kraći., Međutim izradi vrata za električnu gitaru treba posvetiti maksimalnu pažnju, jer od vrata ovisi cijela gitara.

 

Vrat gitare u dijelu kojem se nalazi mehanizam za navijanje žica koji se zove HEADSTOCK, ovisi o obliku gitare. Tako postoje legendarni FENDEROVI modeli STRATOCASTER i TELECASTER, te razni modeli od  IBANEZOVIH i YAMAHINIH produkcija.

 

Vrat gitare izrađuje se od javora, ploča na kojem su pragovi FINGERBOARD, zbog opterećenja po kojem se kreću prsti prilikom sviranja obično se izrađuje od ROSEWOOD-a

. Rosewood nije drvo, to je zajednički naziv za egzotične vrste drveta koja su vrlo čvrsta. Najpoznatiji mahagonij, ebanovina, palisander.

 

U vrat gitare se ugrađuje čelična šipka koja sprečava tenziju vrata za savijanjem uslijed napinjanja žica. Šipka ima mogućnost podešavanja pomoću vijaka.

Vrat se pomoću jačih vijaka i pločica pričvršćuje za tijelo gitare.

 

 

Jedan od bitnijih dijelova na vratu su pragovi. Pragovi se postavljaju ovisno od duljine vrata i broja polja na gitari.


 

Dužina skale je razmak između nultog praga i konjića, obično je izražen u inčima ili cm.Obično je to dužina od 600 do 700 mm. 12 prag gitare mora biti točno na polovici skale, u protivnom se nemože namjestiti intonacija gitare.

 

Ukoliko želite naručiti sve dijelove za svoju gitaru evo linka:

 

www.stewmac.com

 

ili:

 

Naručuje se putem interneta, plaća se karticom, isporuka je sigurna i brza.