Napravi Sam Logo

Izrada kućnog inkubatora

Kategorije

06.06.2007
Domaća kokoš - masna juha, samo je narodna izreka. Međutim ako se malo zamislimo, domaćih kokoši sve je manje. Na tržnicama sve je manje "kumica" koje donose kokoši na prodaju.
Kome danas još pada na pamet kupiti živu kokoš, oni koji se za to ipak odluče, nikad nemogu biti skroz sigurni dali je ta koka kupljena iz uzgoja, ili stvarno "hodala po dvorištu".Tko zna dali je koka kljukana sa raznim "galofacima". Dakle, kako doći do potpuno domaćih pilića.
 Gradnjom vlastitog inkubatora za cca 20 -k pilića nije nikakva tajna niti poteškoća. Gradnjom inkubatora moramo zadovoljiti nekoliko prirodnih uvjeta:
 -temperatura kojom moraju biti izložena jaja mora uvijek biti 38 oC.
 -prirodna vlaga mora biti nadoknađena isparivačima vode
 -izmjena zraka u inkubatoru pomoću ventilatora
 - okretanjem jaja i rotacijom istih od centra prema periferiji
 
Osnovu inkubatora čini kostur od drvenih letava ili metalnih elemenata. Stranice su napravljene od dasaka, iverice ili mediapana. Stranice su iznutra obložene izolacijskim materijalom (stiroporom). Ispod dna sanduka postavljhen je električni grijač, odvojen folijom kako se nebi dno previše zagrijavalo. temperatura se mora regulirati termostatom  tako da struji po ladicama s jajima. Sanduk inkubatora mora biti postavljen na noge, kako bi zrak strujao ispod, zagrijavao se unutar sanduka a višak toplog zraka izlazio na površinu.
Prednja vrata inkubatora vezana su sa policama za jaja, a police su pregrađene međusobno, kako se jaja kod otvaranja nebi kotrljala.Dno ladice je perforirano kako bi vlaga iz isparivača mogla strujati površinom jaja.
Grijači su zapravo žarulje određene snage (što ovisi o veličini inkubatora, broja jaja ) pa se postavljaju ispod i iznad ladica sa jajima.
Jaja su zaštićena od direktnog svjetla žarulja tankim limom. temperaturu u inkubatoru reguliraju termostati a vlagu higrometri. Međutim, ukoliko dođe do neželjenog gašenja grijača ili otkazivanja termostata, trebalo bi postaviti sigurnosni termostat koji bi u slučaju otkazivanja radnog termostata isključio inkubator iz napajanja.
Domaća perad ima različito vrijeme inkubacije i to ovaklo:
 - kokoši 21 dan
 
 - Purani 28 - 32 dana
 
 - Guske 27 - 29 dana
 
 - patke 26 - 30 dana
 
Naročito je važno paziti da se jaja ne ohlade nestankom struje ili nepravilno postavljenim termostatom, pogotovo 4 dan od inkubiranja kad dolazi do stvaranja zametka.
 
Ukoliko bude interesa, postavit ću kompletnu shemu elektro instalacija u inkubatoru, način kontrole zametka u jajima, lampiranju jaja.
Molim, pošaljite mi zahtjev za detaljnim opisom cijelog postupka.
Hvala!