Napravi Sam Logo

Izrada vrtnog kamenjara

Kategorije

14.05.2007
 
Ako se u vrtu nalazi kamenjar, vrt će biti atraktivniji
 
Vrt, koliko god obrađen i njegovan, može biti još ljepši ako ga ukrasimo dekorativnim kamenjarom. Međutim, kamenjar sagrađen bez ukusa i plana može djelovati čak i odbojno i narušavati izgled vašeg dvorišta.
Prvo se moramo odlučiti za vrstu kamena, te dali će kamenjar biti sazidan, ili u obliku suhozida ( zidanje bez mineralnih veziva). Najbolji je morski kamen ili pećinski, ako ga imamo priliku nabavit. Komadi kamena trebaju bit nepravilni i što različitiji.
Ako su još u više prirodnih boja, dojam će bit jači. Neukusno je prirodni kamen bojati, bilo kakvom bojom.
Kamen se slaže jedan do drugog i jedan na drugi u oblik poluzida, tako da su temelji širi a prema gore se oblik sužava. Kameni elementi moraju biti postavljeni tako da se nemogu urušit niti pomaknut. Između kamena ostavljamo mjesto za sadnju cvijeća i bilja, dok je na dnu napravljen mali bazen ako planiramo vodu koja će cirkulirati kamenjarom. Za takav postupak potrebna je plastična deblja folija koja će biti nevidljiva, ali će služiti da se voda prelijeva s kamena na kamen, ali da ne odlazi pod zid nego uvijek u istom cirkularnom postupku.
Kao izvor vode služi bazen koji može biti okruglog ili ovalnog oblika dubine oko 50 - 70cm.Bazen mora biti nepropustan za vodu, o čemu vodimo računa kod iskopa bazena.
U bazen se nalije voda, nakon što se na dno posadi močvarno bilje, te podvodne svjetiljke. Podvodna pumpa tjera vodu na vrh kamenjara koja se onda natrag slijeva niz korito u bazen i tako neprekidno kruži ista voda. U bazen možemo staviti i male ribice sa hranom za iste.
 
Oko kamenjara i bazena mogu se postaviti klupice i pločnik te zasijati travnjak.