Napravi Sam Logo

Izrada vrtnog plastenika

Kategorije

08.07.2007
Ukoliko želite preduhitriti susjede i imati povrće prije ostalih, evo načina kako da izradite jeftin i svrsishodan plastenik
 

Vrtne gredice obično su dimenzija 4 x 1 metar. Postoje i druge dimenzije, ali je za ovu dimenziju najjednostavnije napraviti plastenik.

 

Od letvi dimenzije 400 x 50 x 25 ( to su krovne letve) napravimo okvir. Kupimo alkaten cijev od ½ cola i to 2o m potrebito za 1 kom plastenika.. Na krajeve okvira kojeg smo napravili od letvi, izbušimo rupe debljim svrdlom (najbolje onim za izradu većih rupa promjera 12 mm).

 

Za okvir 400 x 100 cm  bit će potrebno ukupno 12 rupa., dakle po 6 na svakoj dužoj strani.

U te rupe stavimo drvene klinove koje prilagodimo tako da tijesno uđu u okvir, te da su dužine izvan okvira cca 10 cm.

 

Izrežemo alkaten cijev na oko 250 cm te ih polulučno utaknemo na drvene klinove.

Tako ćemo dobiti 8 lukova. Lukove s gornje strane sve povežemo još jednom letvom s unutarnje strane i učvrstimo kako se lukovi nebi razdvajali.

 

Kupljenu pvc foliju (malo deblji najlon), naravno prozirni, nategnemo preko lukova kako bi dobili zatvorenu kupolu. Po lukovima, gornjem osloncu i donjim letvama omotamo ljepljivom trakom. Boćne strane ne lijepiti, one će služiti kao «prozori» za provjetravanje.

Plastenik je vrlo lagan, te ga 2 osobe cijelog mogu prenositi.

 

Predlažem da drvene dijelove prije montaže, najmanje 10 dana namažete otpadnim auto uljem i dobro posušite. Tada će okvir trajati godinama. Uz malo pažnje, i folija će potrajati, a nije problem ako svake godine mijenjate novu.

 

Ovakav plastenik koštat će vas oko 100 Kn, ali će vaše zadovoljstvo biti veće kad budete ranije od ostalih imali soćnu salatu, rajčicu, krastavce, papriku.