Napravi Sam Logo

Još jedna zanimljivost iz Japana

Kategorije

21.07.2007
 
Tokio, glavna Japanska prijestolnica kao konglomerat ima oko 20 milijuna stanovnika. Bezbrojne podzemne željeznice, nadzemni vlakovi, vlakovi u nivou zemlje, dnevno se tu preveze oko 10 milijuna putnika. Naime, japanci malo ili skoro nikako ne koriste vlastita vozila za posao ili izlete.
 

Kako bi to izgledalo da svaki Japanac koji je radno sposoban, a u Tokiju takovih ima više od polovice, krenuo svojim vozilom na ulicu. Usprkos svemu, promet u Tokiju nema zastoja, nema nervoznih vozača, nema trubljenja na semaforu, dovikivanja..Sve to savršeno funkcionira.

 

Glavni razlog tome je vozačka kultura, opća kultura i tradicija koju Japanci stoljećima održavaju. Usporedite samo naše gradove…užas.

 

Prema jednom japanskom dnevniku, svakog dana čistači vlakova i autobusa samo u Tokiju pronađu više od 100.000 mobitela, oko 1500 laptopa, više od 50.000 kišobrana, oko 100.000 proizvoda zabavne elektronike.

 

To uredno pospremaju u ured za izgubljene stvari, pa ako se ne javite (a uglavnom se zaboravni ne javljaju) japanci to recikliraju u drobilicama.

Zamislite taj standard (a kakav ja komp i mobitel imam..sram me i reći)