Napravi Sam Logo

Kad staru voćku treba iskopati

Kategorije

07.02.2008
 
Ako vam je stara voćka prestala donosit plodove, ili se osušila, ili želite jednostavno iskopati je i zamijeniti nečim drugim, postupite prema slijedećem.
 
Postupak vađenja stabla voćke nije neki kompolicirani zahvat, ali evo nekoliko dobrih savjeta.
 
Ukoliko želite na isto mjesto posaditi novo drvo, potrebito je staro stablo iskopati iz zemlje. To napravimo na slijedeći način:
Odrežite stablo oko 1 metar od zemlje (nikako ne pri samoj zemlji).
Ovo iz razloga što će vam pri iskopavanju odrezano deblo poslužiti kao hvataljka da ga lakše izvadite,
 
Otkopajte od debla pola metra naokrug, tako da je rupa široka oko 1 metar.
Toliko će vam naime biti i potrebno kao rupa za sadnju nove voćke.
Kopajte lopatom dok ne naiđete na žile (korjene). Žile su uglavnom koncentrično izrasle iz stabla i uglavnom se kreću vodoravno u zemlju u odnosu na stablo.
 
Kad naiđete na korijen, odsijecite ga najprije na vanjskoj strani rupe sjekirom sa dugačkom drškom. Ukoliko nemate istu, poslužite se običnom sjekirom sa kratkim drškom, samo će vam biti teže odsijeći korjen. Nakon toga odsijecite i korijen što bliže deblu (panju). Ovo iz razloga što vam onda korijenje neće zapinjati kad kopate dublje lopatom.
Tako odsijecite sve korijene dok se deblo (panj) ne počne pod pritiskom micati.
Uzmite teški bat (može i sjekira) i snažno udarajte panj sa svih strana od centra prema vanjskom rubu rupe koju ste iskopali.
Tako će sitni korijenčići koji su u zemlji popucati i panj će uskoro biti vani.
 
Ovo vrijedi za stabla jabuka, krušaka, šljiva, marelica. Orah i trešnja su specifična debla. Pogotovo orah ako je deblji, on ima korijenje na sve strane, ali glavni, centralni korijen ima okomito u zemlju. Taj korijen je strahovito snažan, pa sam iz osobnog iskustva vidio kako je probio armirano betonski temelj debeo pola metra. Naime, sitni korijenčić ako pronađe i najmanju pukotinu u kamenu, betonu, zidu, on se uvlači i svojom snagom kako se razvija, razara temelje, zidove i kamen.
 
Zbog te specifične pojave orah treba iskopavati pažljivo, tako da bi mogli doći sa strane do centralnog korijena.
Kad detektiramo kud taj korijen raste, treba ga posjeći. U protivnom panj neće bit moguće izvaditi iz zemlje.
 
Kod mojeg susjeda orah star oko 50 godina, udaljen 15 metara od kuće, jednog je dana usred predsoblja probio betonsku ploču debelu 20 cm, podignuo parket i izbio ko neka zmija  van poda.
 
Savjet: Za dugotrajan nasad, ne saditi orah blizu nikakovih građevina. Jednog dana, iznenada će izbiti korijen na neželjenom mjestu.