Napravi Sam Logo

Kad traka od roletne pukne

Kategorije

02.11.2013

Često nam se dešava da je prilikom dizanja roletne na prozoru, traka jednostavno ostane u ruci:

Sustav za podizanje rolete na prozoru sastoji se od osovine na koju se namata roleta, traka za spuštanje i dizanje, te zapinjač za sprečavanje pada rolete.

Uslijed svakodnevnog i višekratnog spuštanja, traka struže po nosaču i kolutu te se s vremenom istroši dok ne pukne.Može se dogoditi i da je jedna lamela roletne puknula.

Zamjena izgleda teško, međutim, svatko može izvršiti izmjenu ili popravak trake. Sav alat koji vam treba za tu operaciju je čekić, kliješta, 2 čavlića.

Puknutu traku, ako nije previše puta mijenjana i ako nije trula i oštećena, netrebamo kupovati novu jer je ista namotana na kolut i ima dovoljno da se namjesti.

Postupak izmjene je slijedeći:  Skinemo poklopac roletne kutije koji ima obično 2 do 4 vijka kojima je poklopac pričvršćen za kutiju. Ručno namotamo roletnu na osovinu i izvadimo iz kutije na stol. Roletnu odmotamo do kraja i kliještima izvadimo čavle kojima su bile pričvršćene trake za podizanje odnosno kojima je bila pričvršćena lamela roletne.

Skinemo oštećenu lamelu izvlačeći je iz druge lamele. Tada odrežemo puknuti dio trake i zabijemo je za osovinu čavlima.

Tada je najvažnije da prije montaže rolete u kutiju namotamo traku za podizanje do kraja. Ostavimo toliko trake da se može izvlačiti traka kod podizanja.

Drgi kraj trake učvrstimo čavlićem za kutiju i namotamo roletu na osovinu.

To je sva mudrost. Posao je gotov za pola sata a ostat će vam najmanje 100 Kn u džepu. Osim toga, vaše zadovoljstvo uspješnog popravka biti će iznad svega.