Napravi Sam Logo

Kad vam mobitel padne u vodu

24.10.2013

Ljeto je godisnje doba kada možda postoji najveća vjerojatnost da vam telefon upadne u vodu.


Bilo da vam vaš najnoviji 'smartpohone' upadne u more, kadu, bazen ili WC školjku, zapamtite; telefon se neće pokvariti zbog vlage, već zbog vašeg pokušaja da ga uključite.


 

1. Odmah prekinite napajanje

Prvo pravilo je: ne paničarite, već što je moguće prije isključite telefon. Što ga prije isključite, to su veće šanse da ćete ga kasnije moći "oživjeti".

2. Ne pokušavajte uključiti mobitel

Ne uključujte mobitel nakon što je pao u vodu. Čak i kada ga osušite suhom krpom ili fenom, nemojte to činiti jer možete izazvati kratki spoj. Ako vam se to dogodi, zaboravite na popravak.

3. Izvadite bateriju i karticu

Odmah izvadite SIM karticu i bateriju (ako je moguće). Ako je mobitel pao u more, nakon što ga ugasite, operite ga pod mlazom slatke vode s pipe. Nemojte ga pokušavati očistiti s alkoholom.

4. Brzo sušenje.

Najprije mobitel dobro posušte suhom krpicom. Ako imate sušilo za kosu s opcijom izbacivanja hladnog zraka, tada mobitel posušite tako, ali nikako nemojte koristiti topli zrak.

5. Postepeno sušenje

Stavite telefon pokraj stolne lampe, reflektora ili nekog drugog manjeg izvora topline kako bi omogućili da voda polako ishlapi. Ovaj proces može trajati i šest sati. Svakako nemojte žuriti i koristiti sušilo za kosu (vrući zrak) ili neki drugi prejaki izvor topline.

6. Trik s rižom

Nakon što ste sve ovo napravili, ostavite telefon najmanje još tri dana prije nego ga pokušate uključiti. Ovo je važno jer, premda vam se može činiti da je mobitel u potpunosti suh, i najmanja količina vlage može reagirati u doticaju s baterijom i dovesti do kratkog spoja. Neki također savjetuju da telefon stavite u zdjelu punu suhog zrnja riže jer riža privlači vlagu. Ako to napravite, riža treba u poptpunosti prekrivati telefon.

7. Što s jamstvom proizvođača?

Osim ako imate osiguranje za vaš mobitel koje vam pokriva i štetu nastalu zbog uranjanja mobitela u vodu, najvjerojatnije nema previše smisla da takav telefon šaljete proizvođaču u nadi da će vam jamstvo pokriti troškove zamjene. Ako vam telefon ispadne u vodu, jamstvo će vjerojatno biti poništeno. Tehničko osoblje će na osnovu jednostavnog pregleda moći utvrditi da je mobitel bio izložen vlazi. Naime, na vlagu vrlo osjetljive naljepnice koje su postavljene unutar gotovo svih mobitela, jasno će ukazivati na to što se s tim mobitelom dogodilo.

Dakle, ne preostaje vam drugo nego da pukušate svoj mobitel osušiti na ove načine koje vam predlažemo i nadati se da će on i dalje raditi.