Napravi Sam Logo

Kako čuvati i održavati kožnu obuću

Kategorije

08.07.2007
  Kako na licu nebi dobili crvene fleke od bijesa, vidjevši na cipeli bijele fleke, te spominjali proizvođača, evo što vam proizvođači poručuju
 

Čišćenje

Grubu prljavštinu skinuti četkom, te na kožu nanijeti tanki sloj paste za cipele. Pastu nanosimo četkom ili mekom krpom. Kad se pasta upije nakon nekoliko minuta,ulaštite je mekanom krpom do sjaja. Ukoliko ne nosimo obuću dulje, ispunite je novinskim papirom, tako će zadržati oblik.

Mokra obuća

Mokru obuću očistiti suhom krpom i ispuniti je novinskim papirom. Tako napunjenu sušiti ali ne na radijatoru ni pored vruće peći. Najbolja je sobna temperatura.

Kad se osuši, namazati je pastom i postupiti kao sa suhom obućom.

Velur obuća

Antilop ili velur zahtijeva drugačiji tretman održavanja. Mrlje odstranjujemo finim brusnim papirom 100-150 granulata. Nakon toga isčetkati finom gustom četkom. Osvježiti sprayem za antilop. Takva obuća nije za vlažno vrijeme.

Lakirana obuća

Ova obuća ne upija vodu jer je lakirana nitro lakom. Čistiti je mokrom krpom, lašti se sprayem za lakirane cipele.

Ako je lak izgubio sjaj, premažite ga sa par kapi lanenog ulja, ili ga natrljajte sa prerezanom glavicom crvenog luka. Nakon sušenja izlaštiti vunenom krpom.

Gumena obuća.

Prikladna za blato, kišu snijeg. Čisti se vodom i krpom.

Obuća sa kožnim đonovima.

Koža upija vlagu pa prema tome i propušta. Kako bi to spriječili, namažite đon lanenim uljem u par navrata. Kad se ulje upije u kožu, istrljajte krpom.

Pojava soli na koži

Posebni je problem pojava soli na koži koja je produkt lošeg štavljenja kože i tu nema pomoći.. Kad se mokra obuća isuši, iz sredstva za štavljenje oslobađa se sol i taloži se kao bijeli sloj na površini. Takav bijeli sloj se skida otpinom od 5 % tekućeg ili praškastog amonijaka otopljenog u 1 litri vode. Preporuča se rad na otvorenom jer amonijak jako isparava.Čuvati oči!!