Napravi Sam Logo

Kako imati besplatnu GPS navigaciju?

Kategorije

21.10.2013

Kako se besplatno navigirati?

Velika većina Android smartphone uređaja nudi Google Mapse koje je moguće koristiti i kao automobilsku navigaciju, no osim GPS-a zahtijevaju i spajanje na Internet. Postoji li besplatna navigacija na Androidu koja istovremeno ne zahtijeva i spajanje na Internet, već isključivo uporabu GPS-a?

Gotovo svaki noviji smartphone uređaj baziran je na Android operativnom sustavu posjeduje i GPS namijenjen cestovnoj i pješačkoj navigaciji, a u „paketu“ s uređajem dobivate i  Google Maps koje je moguće upotrebljavati za tu namjenu. To doduše na hrvatskom tržištu i nije od prevelike koristi iz razloga što navigacija putem Google Mapsa na radi bez stalne konekcije na Internet. Pošto su datotečni paketi u Hrvatskoj još uvijek prilično skupi, trenutno je čak jeftinija opcija kupiti samostojeći GPS uređaj, negoli trošiti skupi internetski promet. Razlog zbog kojeg Google Maps zahtjeva stalne konekciju na Internet jest kako, za razliku od samostojećih GPS uređaje, mape nisu pohranjene na uređaju, već ih Google Maps neprestano skida s Interneta na zaslon vašeg smartphone uređaja. Nije baš pretjerano isplativo, zar ne? No, upravo ste potrošili masnu lovu na svoj smartphone uređaj i logično je da vam nije do dodatnog trošenja za samostojeći GPS uređaj koji je vama doista potreban. Postoji li alternativa za Google Maps? Naravno da postoji. Odgovor je u aplikacijama

Android Market nudi vrlo dobar ekosustav za developere koji korisnicima žele ponuditi svoje besplatno i komercijalno rješenje, a u ponudi su i rješenja za automobilsku i pješačku navigaciju. Mi smo isprobali šest besplatnih i solidnih aplikacija za GPS navigaciju od kojih  pet ne zahtijevaju spajanje na Internet. Aplikacije koje smo koristili su Locus, Maverick, Maps (-), Navit, TrekBuddy te Waze. Aplikacije koje smo naveli ne služe isključivo za cestovnu navigaciju poput klasičnih GPS uređaja već su neke rađene za različite namjene za uporabu s GPS satelitima. Neke od navedenih aplikacija nude čak i vrlo interesantne i vrlo korisne mogućnosti koje itekako mogu biti od pomoći pri putovanjima ili pak orijentiranju nepoznatim prostorima. Sve je navedene aplikacije moguće pronaći na Android Marketu i tih su šest aplikacija generalno jedine vrijedne spomena koje su u mogućnosti poslužiti za GPS navigaciju. Krenimo stoga od prve…

Locus

Locus je jedna od najfleksibilnijih aplikacija među navedenim zahvaljući svojim vrlo dobrim opcijama, nojednako tako nudi i neke nedostatke što ju nažalost ne čini idealnom. Locus tako nudi mogućnost preuzimanja kompletnih mapa za željeno područje koje možete točno definirati odabirom na mapi i u nekoliko zoom nivoa, a između nekoliko vrsta mapa, imate mogućnost preuzimanja i Google Mapsa.pitamo se zašto Google nije ponudio tu mogućnost. Život bi u tom slučaju bio daleko jednostavniji. Sve u svemu, Locus je specifičan iz razloga što ne nudi cestovnu navigaciju „out-of-the-box“, no cestovnu navigaciju možete kreirati sami, doslovce snimanjem rute po kojoj se krećete. Nakon što je snimite, dovoljno je spojiti se na GPS satelit, učitati snimljenu rutu, a za ostalo će se pobrinuti Locus. Pogriješite li putanju koju ste prethodno snimili Locus će vas upozoriti i navesti na točan put. Solidna i besplatna aplikacija kojom je moguće učiniti doista mnogo zahvaljući  vrlo dobrim i fleksibilnim opcijama.

Maverick

Maverick je vrlo slična aplikacija Locusu, osim što nudi nešto naprednije funkcije namijenjene društvenim mrežama.

Također, kreirana je za pješačku navigaciju prije negoli za cestovnu navigaciju. Točnije, Maverick će vam vrlo dobro poslužiti ukoliko ste avanturističkog duha, poput primjerice tipa po kojem je kreiran film „127 sati“. No, za razliku od njega nemojte zaboraviti reći nekome idete li negdje Bogu iza nogu, baš kao i Locus, i Maverick   je u mogućnosti skinuti mape na SD karticu vašeg smartphone uređaja, uključujući Google Mapse i Bing Mapse. Nakon što na mapi pronađete željenu lokaciju, moči ćete unijeti točno odredište na koje želite ići. Maverick neće ponuditi cestovnu navigaciju, no zato je izvrstan za pješačenje i planinarenje. Maverick također radi gotovo kao i Locus. Želite li se avanturistički zaputiti na neku nepoznatu lokaciju dovoljno je pokrenuti snimanje puta kojim ste došli do te lokacije. Izgubite li se, uključite GPS, učitajte putanju koju ste snimili, a Maverick će se pobrinuti za ostalo. Slično kao što su Ivica i Marica bacali mrvice kruha po putu kako bi se znali vratiti. Osim svega navedenog, sve lokacije koje ste posjetili možete podijeliti s prijateljima na Facebooku ili s prijateljima koji također koriste Maverick. Ova aplikacija također postoji i u komercijalnoj verziji pod nazivom „ Maverick Pro“, a nudi i cestovnu navigaciju. Moguće ju je kupiti preko Adroid Marketa.

Maps (-)

Aplikacija za „zdravoseljačko“ navigiranje prostorom i cestama definitivno je Maps (-). Ova aplikacija naime nudi podršku za offline uporabu mapa različitih izvora (uključujući Google Mapa), a najbolje će poslužiti pješacima, ali i vozačima željni nešto avanturističnije vožnje. To ukratko znači, ukoliko se namjeravate uputiti na neku, vama nepoznatu lokaciju i nađete li se negdje gdje ne znate kamo bi dalje (primjerice u nekom drugom gradu ili sasvim drugoj državi), dovoljno je uzeti svoj smartphone, upaliti GPS, pokrenuti ovu aplikaciju i ubrzo će vam odrediti vašu lokaciju na mapi, a na vama je da „ručno“ potražite svoje odredište. Aplikacija bi doduše bila daleko bolja ukoliko bi ponudila označavanje odredišta za jednostavnije snalaženje, no i ovako je prilično dobar komad softvera za Android.

Navit

Među navedenim aplikacijama za offline navigaciju evo jedne koja „out-of-the-box“ nudi cestovnu navigaciju, au potpunosti je besplatna. Radi se o open source projektu koji mape na vašu veliku SD karticu izvalači iz različitih izvora (najpouzdaniji je OpenStreetMap) ili, alternativno možete otići na Navit Planet Extractor (http://maps4.navit-project.org/) gdje ćete na karti svijeta odabrati dio mape, skinuti ga, prebaciti ga na svoju SD karticu te nastaviti s uporabom Navita. Tijekom uporabe Navita na mapama ćete moći pronaći čak i točke od interesa (POI), poput benzinskih postaja, restorana, parkirališta i srodnih objekata. Navit postoji i za hrvatske ceste, no još nije dovoljno dobro optimiziran kako bi u potpunosti zamijenio samostojeći GPS uređaj. Navit za sada najbolje radi na njemačkim prometnicama. Radi se o vrlo, vrlo impresivnoj i obećavajućoj open source aplikaciji za GPS navigaciju koja doduše treba dosta dorade; pogotovo u pogledu glavnom sučelja koje izgleda vrlo šturo i siromašno, no služi svrsi. Morali bi također napomenuti kako je uporaba same aplikacije na Androidu u neku ruku i konfuzna, ponajprije zbog lošeg sučelja, no nadamo se kako će autori nešto poraditi i na tom polju.

TrekBuddy  

TrekBuddy je još jedna izvrsna open source aplikacija namijenjena offline navigaciji koju možete koristiti s GPS satelitima ili bez njih. Za početak potrebno je napomenuti kako TrekBuddy nije pretjerano jednostavan za uporabu iz razloga što mnoge elemente ove aplikacije morate konfigurirati ručno. Tako primjerice ručno morate skinuti mape za aplikaciju, a tutorial o skidanju mapa za TrekBuddy pronaći ćete na službenom forumu- www.trekbuddy.net/forum/. Nakon što skinete mapu kopirajte je na SD karticu te ju možete koristiti s ovom aplikacijom. TrekBuddy do svog najboljeg izražaja dolazi koristite li ga s GPS konekcijom. Nakon što upalite GPS, pomoću TrekBuddyja možete kreirati odredište, no za dolazak na odredište morat ćete se pobrinuti sami iz razloga što TrekBuddy u svom originalnom obliku ne nudi cestovnu navigaciju. No, upravo zahvaljujući velikoj prilagodljivosti ove aplikacije sami možete „nacrtati“ putanju kojom ćete se voziti, a slijeđenje putanje ostaje na vama.

Doduše, zbog open surce prirode ove aplikacije cestovna navigacija može se integrirati naknadno, no još uvijek je prilično bugovita tako da se za sad radije držite nekih drugih rješenja. Sve u svemu, radi se o doista izvrsnoj aplikaciji ogromnog potencijala i mogućnosti, no glavni problem TrekBuddyja jest kako nije nimalo userfriendly, što bi moglo odbiti manje strpljive korisnike. Imate li doduše dovoljno strpljenja vidjet ćete koliko je TrekBuddy zapravo moćan.

Waze  

Waze je u ovoj grupi jedina aplikacija koja zahtjeva konekciju na Internet i uporabu GPS-a, a uvrstili smo je iz razloga što je prilično korisna. Osim što služi kao GPS navigacija, korisnici, odnosno komuna koja koristi ovu aplikaciju od velike je važnosti za vas, i još jednog korisnika Wazwa. Naime, nakon što pokrenute Wazwa moći ćete kreirati vlastiti profil kojim ćete se moći povezati sa svojim prijateljima koji također koriste Wazea. Nakon što se povežete s prijateljima te ukoliko naravno koristite Waze tijekom svoje regularne vožnje moći će vas upozoriti ukoliko je negdje gužva,nesreća, ako su negdje radovi na cesti ili štogod bi moglo utjecati i na vas. Korisnici naime te informacije mogu unositi sami (fotografijom uzročnika ili porukom) ili pak automatski; samim time što koriste Waze. Priliko uporabe Wazea za vrijeme vožnje za sobom na mapi ostavljate „trag“. Ukoliko je trag crven to znači kako vozite sporo te kako ste vjerojatno u koloni. Tu će informaciju moći vidjeti i vaš prijatelj koji također koristi Waze u vožnji i zahvaljujući vašem „crvenom tragu“ krenut će alternativnim putem kako bi izbjegao kolonu. Osim navedenoga potrebno je spomenuti kako je Waze aplikacija u rozvoju. To znači da će neke ulice možda biti pogrešno navedene ili će nedostajati dijelovi ulica ili čak i cijele ulice. Taj nedostatak na prilično jednostavan način mogu ispraviti sami korisnici putem aplikacije. Vrlo impresivna aplikacija.

Mogu li besplatne Android aplikacije zamijeniti samostojeći GPS?

Tražite li besplatnu zamjenu za samostojeći GPS uređaj namijenjen cestovnoj navigaciji još ga nemojte tražiti iz razloga što rješenja koja to čak i nude još nisu dovoljno dobro optimizirana i razvijena za puno namjena. Doduše, svoj Android smartphone i besplatne GPS aplikacije za njega možete koristiti kao dodatak svom GPS uređaju, iz razloga što mogu sasvim dobro poslužiti kao nadopuna pri navigiranju. Ipak, ukoliko niste pretjerano vezani za cestu i nešto ste avanturističnijeg duha većina ovih aplikacija može biti izvrsno rješenje za pješačku navigaciju. Isprobajte ih!