Napravi Sam Logo

Kako poboljšati WIFI domet?

Kategorije

13.10.2013

Što je WIFI? Mnogi koji se bave računalima, naročito prijenosnicima, imaju u njima ugrađene bežične prijemnike za prijem signala za povezivanje na Ineternet. Signal iz telefonske linije dolazi na Modem. (DSL).Modem je ujedno i Router na koji se žičanom vezom računala spajaju na Internet.

Žičana veza računala sa modemom je najsigurnija i najstabilnija veza sa Internetom. Međutim, te sve silne žice koje prate umrežavanje, napajanje, miševe, monitore, stvaraju splet kablova koji često stvaraju probleme u radnom prostoru. Upravo zbog toga, u primjeni su bežični uređaji koji funkcioniraju na principu elektro magnetskih valova koji spajaju međusobno više uređaja.

Jedan od takovih uređaja svakako je i bežični modem koji računalo spaja sa linijom (modemom).

Pozadina sa konektorom

Takovi bežični (Wireless) modemi imaju mogućnost spajanja na udaljenosti od nekoliko metara, neki i na nekoliko desetaka metara. Takovi signali prolaze i kroz zidove. Wireless signali emitiraju se na 2.4 Ghz, a njihov prolaz kroz prepreke i na udaljenosti opada. Opadanjem signala opada i kvaliteta prijenosa podataka.

Kao i kod svih bežičnih signala ((TV, Radio) potrebno je taj signal pojačati kako bi se anulirao pad signala zbog udaljenosti i prepreka.

  Tada treba nabaviti antenu koja će izgubljeni signal pojačati i tako vezu učiniti kvalitetnu.

Ima mnogo tvorničkih antena za te frekvencije, ali se mogu napraviti i u kućnoj radinosti.
Detaljan postupak izrade Quad antene opisan je na ovom sajtu:

http://martybugs.net/wireless/biquad/