Napravi Sam Logo

Kako sam napravio WIFI antenu?

Kategorije

09.11.2013

Domet WIFI uređaja u stanu je obično desetak metara sa kvalitetnim signalom. Sve ispod 20% signala slabo je uporabljivo za kvalitetan rad računala.

Zbog toga sam izradio dodatnu antenu koja ima -40 dB dobitka i pojačava signal za oko 60% i povećava domet za oko 3 puta.

Izgled gotove antene, detaljan opis u nastavku!!

Da bi izradili ovu antenu, treba vrlo malo materijala odnosno materijal koju gotovo svaka kuća ima u "furdi". Ukoliko nećete pronaći komad bakrenog lima, ima ga na svakom otpadu ili kod limara koji izrađuju žljebove od bakra.

Dakle, treba vam slijedeće: 

Bakrena ploča (lim) debljine 0,50 mm ili slično(nije kritična debljina ali je tanji lim lakši i bolji za obradu). Dimenzija lima je pravokutna 123 x 123 mm.

Bakrena cijev ona od vodovoda promjera 10-12 mm. Dimenzija cijevi nije krična što se tiče promjera, ali je najbolja navedena.

Običan kabel PGP presjeka 1,2 mm ili 4mm2 kako to navodi električarska struka (presjek 4 kvadrata). Izvadi se jedan vodič iz kabla.

 

Koaksijalni kabel 50 Ohm debljine 6 mm. Zbog visokih frekvencija na kojima radi WIFI, preporuča se što kvalitetniji kabel po mogućnosti sa srebrnim ili pozlaćenim opletom (shielding).

Plinska lemilica. Cijena joj je oko 130 Kn, ali se samo za to neisplati kupovati. Ima je svaki limar i vodoinstalater.Obična električna lemilica nijedovoljno snažna zbog površine i mase bakra.

Žica za lemljenje. Ne isplati se kupovai cijel kalem. Potrebe za zalemljivanje je oko 1 m dužine. Može se kupiti malo pakovanje za amatere.

Postupak izrade:

Bakrenu ploču točno na sredini probušimo bušilicom. Rupa koju ćemo probušiti ovisi o debljini bakrene cijevi.

Bakrenu cijev odrežemo na 5 cm dužine. na jednoj strani odrežemo dio pilom za metal kako je prikazano na slici:

  Dimenzija i način rezanja cijevi  

Cijev provučemo kroz bakarnu ploču tako da je gornja odrezana strana 2 cm iznad ploče. Cijev plamenikom zalemimo za bakarnu ploču sa obje strane

To zalemljeno izgleda ovako:

Izrada biquad elementa:

Uzmemo bakrenu žicu iz kabla i iz ne napravimo oblik kao na slici: za navedeni oblik elementa treba točno 252 mm žice. Žicu savijemo pod pravim kutem (najbolje špiccangama ili kako se to zove stručno šiljatim kliještima). PAŽNJA!! duljina stranice elementa je kritična (30,5 mm), kako bi se dobila frekvencija 2,4 Ghz.

Postupal savijanja vidi ovdje:

     

 

 Dakle, kako je vidljivo, gotov zračeći elemenat je otvoren na sredini spajanja. Razmak između krajeva treba biti maximalno 3 mm.

Način zalemljivanja

Kabel ogulimo od PVC zaštite tako da je oplet dugačak oko 25 mm. Centralni vodič (vrući kraj) treba da je dugačak oko 5 mm.

Oguljeni i pripremljeni kabel za lemljenje, treba prije lemljenja izgledati ovako:

 a zalemljeni modul ovako: 

Važno!!

Na cijev koja je zalemljena za bakrenu ploču zaleme se oba kraja zračećeg elementa. Centar, odnosno vrh elementa lemi se za "vrući kraj" koaksijalnog kabla.

Vrući kraj i cijev, odnosno, oplet odnosno ploča NESMIJU se dodirivati. Ako ste sve dobro zalemili, otpor kabla iznosi točno 50Ohm, što je idealno.

U suprotnom se dešava poremećaj stojnih valova  (SWR) i padanja svojstava antene i njezina funkcionalnost.

Sa donje strane bakarne ploče kliještima se čvrsto stisne cijev kako bi se dobio što bolji kontakt kabla (opleta) sa antenom. Ukoliko će antena stajati izvan prostora, dakle izložena vremenskim utjecajima, treba sve šupljine u cijevima zaliti plastikom pomoću pištolja za vruću plastiku.

Duljinu kabla odredite sami. Što kraće po mogućnosti, jer što je kabel duži, veći su gubici u kablu.

Konektor na drugom kraju kabla treba da bude prilagođen na konektor na WIFI routeru odnosno na konektoru a kojem inače dolazi antena.

Izgled gotove antene: