Napravi Sam Logo

Klima uređaji

Kategorije

04.08.2007

 

U dane kad sunce nemilice prži, nema daška vjetra, a temperatura se kreće oko 40 C, ugodno je boraviti u klimatiziranim prostorima. No, da li znate kako pravilno instalirati klima uređaje, koliku snagu uređaja odabrati, koje vrste uređaja kupiti?

 

 
Ukoliko se odlučimo za NONAME uređaje u razno raznim trgovačkim lancima po cijeni od 1200 do 2000 Kn, uređaji su skromnih mogućnosti, za hlađenje kako-tako, ali za grijanje ispod 0 C nisu.
 Ukoliko se pokvari elektronika ili kompresor, popravak se ne isplati jer rezervnih dijelova nema , ako ih se i nađe skupi su tako da popravak košta više od novog uređaja.
 

Ti uređaji niske s energetske klase, dakle troše dosta energije, a dosta su bučni i neekonomični.

 

Srednja klasa klima uređaja sa poznatim brandovima kreću se između 2000 i 3000 Kn, pogodovat će srednje zahtjevnim kupcima, hlade dosta dobro a griju srednje. Srednje su bučni i troše više energije.

Najkvalitetniji su klima uređaji Japanskih proizvođača, bilo koja zemlja da ga proizvodi. Oni izvanredno hlade, dobro griju zimi, nisko su šumni a troše malo energije. Cijena im se kreće oko 4000 do 10000 Kn.

Međutim, visoku cijenu opravdat će vrlo ekonomična potrošnja, dobre performanse, te dug vijek trajanja.

 

Prije nabavke klima uređaja, trebamo proračunati zapreminu prostora, snagu uređaja i namjenu prostora.. Svakako da stambeni prostor, trgovački i poslovni prostori, te razna skladišta i dvorane zahtijevaju različite proračune uređaja.

Uređaj bilo da je vanjski ili unutarnji mora se smjestiti na prostor gdje ima dovoljno mjesta za ispuhavanje, te se ne smiju stavljati na tavane, podrume, te mala i skučena mjesta.

Cijevi za odvođenje kondenzata moraju biti ravne, bez savijanja, kako bi se kondenzirana voda iz unutrašnjosti prostorija odvodila van .