Napravi Sam Logo

Kraljica cvjetnjaka - vrste i njega

Kategorije

29.11.2007
Ruža je najstarija i najotmjenija cvjetna vrsta. Evropsko obiteljesko stablo bogatih sorti proširio se sve do istočne azije, no mada su u kineskim carskim vrtovima cvale već prije 5000 godina, azijske ruže došle su u Evropu tek 1700 godine.
Ako ne gledate ružu samo kao kraljicu cvjetnjaka savršenih boja i oblika, posegnut ćete za romantičnim sortama nalik na naborani ovratnik, koje snažnim mirisom nadoknađuju oblik i ljepotu. Te stare povijesne vrste doživjele su posljednjih godina pravu renesansu.
Iz njihovih vrsta su razvijene mnoge nove vrste. Najpoznatije su Engleske vrste koje su iz starih vrsta križane sa nekim novijim tako da je dobiveno mnogo vrsta novih hibridnih vrsta sa novim mirisima i bojama.
Te nove vrste otporne su na štetnike i biljne bolesti.
 
Bez obzira na koju vrstu se odlučite,  vaša omiljena kraljica mora imati u vašem vrstu značajno prijestolje.
 Najbolje vrijeme za sadnju ruža je jesen, od listopada do prosinca ako to vremenske prilike dozvoljavaju.
Ukoliko ste propustili jesensku sadnju možete ih posaditi i u proljeće od ožujka do travnja.
 
Ruže vole sunčano, pjeskovito i rahlo tlo.
Kod sadnje trebaju mnogo komposta dok se razraste korjenov sustav.
Poslije ne trebaju mnogo prihrane.
Idealan izbor za gnojenje prilikom sadnje je dobar stajski gnoj.
Ruže se obrezuju od ožujka do svibnja dok se ne razviju cvjetni pupovi. Ujesen se ruže ne obrezuju osim grubo obrezivanje u krajevima gdje može pasti snijeg. Jesensko fino obrezivanje nije dobro jer se zimi dio može izmrznuti pa je potrebno opet u proljeće obrezati.
Kad nastupe topliji dani, na proljeće, i kad više neće postojati mogućnost veće zime ili snijega, obrezivanju treba prići sa dosta pažnje Ostavljaju se samo zdravi i jaki izbojci. Stari i suhi komadi grana ili izraslice iz korjena treba ukloniti..
 
Vrste i sorte ruža:
 
Danas postoje nebrojene vrste i sorte koje su se razvile križanjem iz nekoliko osnovnih vrsta koje ću ovdje nabrojiti:
 
Čajevke - su grmolike vrste sa velikim otmjenim cvjetovima. Dolaze kao samostalne biljke, te će pokušaj da ih se grmiliko uzgoji, dati slabe rezultate. Postoje vrste Gloria Dei, žućkasta ruža sa bakarnim rubovima, Erotica, nježnoružičasta , te Carina i Bijeli Pascal.
 
Polijante i floribunde - su mnogocvjetne ruže grmolikih oblika za uzgoj u gredicama. Vrste su Lili Marlen sa vatrnocrvenim cvjetovima, Friesia ima zlatnožute cvjetove te žarkocrveni Meteor.
 
 
Miniruže - su ljupke male i niske biljke pa su pogodne za rubne nasade kamenjare i balkone. Vrste su Starina, Zwerkoenig.
 
Ruže penjačice - stcaraju duge uzbojke koji se vežu uz ograde ili drvored. Potoje jednocvatne vrste kao i vrste koje cvatu od travnja do prosinca. Sorte su New Dawn, Symphatie i Goldstern.
 
Grmolike ruže - su kombinacije i križanci svih gore navedenih vrsta.
 
 
 
Engleske ruže - su omiljene i mirisne vrste zdravog rasta. Sorte su Charles Augustin, Gertrud Jekyl i Othelo.
 
Zaštita od nametnika
 
Da bi ruže opravdale naziv cvjetne kraljice treba je njegovati, štititi od nametnika i bolesti.
Efikasna zaštita je pridruživanje im drugih biljnih vrsta koje će ih zaštiotiti od nametnika. Tako mje dobro u blizinu ružinih nasada posaditi crvene polijante, plavu ukrasnu kadulju, srebrnu čestoslavicu, plavu iglicu te lavandu i mačju metvicu.
Njihov intenzivan miris otjerat će nametnike a vama pružiti još veći cvjetni ugođaj.