Napravi Sam Logo

Kućno zvonce ne radi

Kategorije

04.10.2007
Kućno zvonce najavljuje željene ili neželjene goste, ipak dobro je da je uvijek ispravno.
Kućno zvono starijeg tipa ili elektroničke izvedbe radi niz godina ali uvijek svemu dođe kraj.
Ukoliko ste primijetili da pritiskom na taster nema nikakvog zvuka u unutrašnjosti, provjerite njegovu "dušu".
 
Ukoliko imate konvencionalno staro električno zvonce, ono se sastoji od malog transformatora, vodiča i tastera na ulaznim vrtatima. Pritiskom na taster zatvorit će se strujni krug iz transformatora, te će unutar zvona nastati inducirana energija koja će privući kotvu sa zvonom.
 
Ukoliko nema nikakvog signala, provjerite najprije napon. Transformator na sekundaru daje otprilike 5 - 8 V istosmjernog napona koji nije opasan jer je galvanski odvojen od mrežnog napona. Budite oprezni jer trafo na primarnom dijelu ima 220 V te je takav opasan po život. Ukoliko ima napona na sekundaru, provjerite zavojnice na samoj kotvi zvona.
 
 Možda se godinama nakupila prašina ili je zavojnica jednostavno pregorjela. U tom slučaju skinite staro dobro zvono, te ga oložite u ropotarnicu povijesti.
 
Moderna zvona su na elektronskom principu sa čipovima, pa ako takvo zvono pregori, ne isplati ga se popravljati.
Najmodernija zvona su na principu radio valova, dakle bežična sa tasterom i malim predajnikom na ulaznim vratima, te prijemnikom u stanu koji služi kao dojava zvona.
 
Pošto su taj prijemnik i predajnik ograničeni na desetak metara, možda vam zbog prepreka ili ako ima dosta debelih zidova, biti onemogućen dobar prijem signala.
 
Zato ako prilikom montaže nemate signal nemojte odmah reklamirrati, vjerojatno vam je prevelika udaljenost ili prevelike fizičke prepreke između predajnika i prijemnika.