Napravi Sam Logo

Lijep vrt je ogledalo vlasnika kuće ili stana

Kategorije

11.05.2007

Gotovo svaka kuća posjeduje bar mali vrt ili travnjak ili voćnjak, stanovi nažalost imaju rjeđe tu privilegiju.

Imati lijepu kuću a imati neuređen i zapušten vrt, nije lijepa slika. No, većinom su vrtovi, travnjaci i ostale površine ponos vlasnika kuće ili stana. Zelene površine koje okružuju naša stambena zdanja možemo podijeliti u 3 osnovne skupine:
1. Vrt sa povrćem
Predstavlja površinu na kojoj obično uzgajamo povrće i ostalo bilje. Najčešće pod pojmom vrt smatramo površinu na kojoj se nalazi posađeno ili posijano povrće. Vrt zahtijeva dosta vremena, i ljubavi prema povrću ili cvijeću. U ovoj kategoriji posvetit ću se uglavnom na dva osnovna pravca, povrće i cvijeće.
 
Površina na kojoj je posijano ili posađeno povrće sastoji se od lijeha ili gredica oblikovanih prema potrebama i situaciji na zemljištu.Uobičajene su dimenzije gredica, širina do 1m a dužina prema raspoloživom terenu.
Između gredica se nalazi staza širine za prolaz prilikom pljevljenja i zalijevanja.
Gredica se priprema za sijanje kulture neposredno prije samog sijanja.
Zemlja se usitnjava motokultivatorom ili lopatom do dubine oko 20 - 25 cm, ovisno o vrsti tla. Zemlja se prije obrade pognoji stajskim gnojivom ili prilikom sadnje mineralnim gnojivom KAN ili NPK.
To su gnojiva na bazi kalija, amonijaka i dušika koja omogućuju prihranu kulture u zemlji.
Ako je pak moguće, najbolji je stajnjak koji se prije obrade tla razmeće po gredici i ukopa prilkom obrade. Kad se zemlja usitni, na površinu se zasijava kultura koju smo odabrali. Ukoliko se radi o sjemenu koje se polaže u plitke kanaliće (krastavci, salata, grah, grašak, mrkva), sjeme se lagano zagrne grabljicama, te se poslije zalije vodom sa kantom koja ima rasprskavajuću mlaznicu, ili finim tankim rasprskavajućim mlazom vode iz vodovodnog crijeva.
Ukoliko sadimo sadnice sa korijenom kao npr paradajz, paprika, salata, iskopaju se rupe na udaljenosti cca 50 cm do 15 cm dubine, te se obilno zaliju vodom. U te rupe se polažu sadnice, koje se zatrpavaju zemljom tako da ima korijen ne viri iz zemlje. Te sadnice će povenuti i klonuti kao da seu se posušile, međutim to je prirodan proces prilagođavanja na novu okolinu. Sadnice treba zalijevati ne po njima nego samo pod korijen, i one će se nakon dan-dva podići i nastaviti rasti.
Važno je napomenuti da se vrt NIKADA NE SMIJE zalijevati za dnevnih vrućina, već RANO ujutro ili kasno navečer. U protivnom će doći do sušenja stabljike zbog razlike u temperaturi zrak-voda.
2. Vrt sa cvijećem
Cvijeću treba posvetiti veliku pažnju, ali treba imati i znanja i iskustva za uspješan uzgoj.
Cvijeće se zasijava ovisno o vrsti na gredice, uz pločnike, na balkone, terase ili na ostala mjesta.
Priprema tla za sadnju cvijeća slična je kao i kod povrća, ali se treba voditi računa o vrsti cvijeća jer svaki tip zahtijeva odgovarajući tretman.
Cvijeće se zalijeva i plijevi od korova gotovo isto kao i povrće.