Napravi Sam Logo

Majstor svog vrta - stvorite sami vrtnu arhitekturu

Kategorije

05.12.2007
Vrtna arhitektura sastoji se od dugovječnog raslinja koje čini kostur svakog njegovanog vrta. Time ukrašava i upotpunjuje sastav vašeg vrta..
Vrtno grmlje treba pažljivo i stručno odabirati prilkom sastava vrtnog rasporeda biljaka, kako zbog estetike, tako i zbog oprašivanja. Mjesto za postavljanje dugogodišnjih vrtnih nasada treba pažljivo, i na vrijeme odabirati. Ukrasno grmlje ne traži pretjerano gnojenje i zalijevanje. ali traži održavanje kako fizički tako i sustavno.
Opisat ću nekoliko vrsta trajnih vrtnih vrsta koje najoptimalnije odgovaraju jedni drugima.
 
 Žutika - (Berberis) su raznovrsna biljke koje se uglavnom dijele na zimzelene i listopadne.. Trnovitog su stabla i cvatu žutim cvjetovima. Listovi su zeleni ili tamnocrveni, a ujesen izrastu sitne bobice koje su crne ili tamnoplave boje.
Nisu posebno zahtjevne za sadnju i uvjete, pa uspijevaju i u polusjeni i na suncu. Narastu do 1 metar visine.
 
Šimšir - (Buxus) ima zimzelene grmove sa ovalnim čvrstim listovima. Ovisno o vrsti naraste od 50 cm do nekoliko metara. Sadi se u kasnu jesen ili rano proljeće. Otporan na bolesti i nije posebno zahtjevan.
Postoje sorte kao drvenaste  ili niskorasne grmovite.
Njegovo lišće vrtom širi ugodan i intenzivan miris.
 
Merala - (Amelanchier) je iz porodice ruža. Grmolikog je oblika i u proljeće dobiva bijele grozdolike cvjetove. Na jesen poprima lišće žarko-narančastu boju. Zahtijeva suha i manje vlažna tla. Naraste kao drvo do 5 metara visine.
 
Jorgovan - (Syringa) je rasprostranjen po cijelom svijetu. Raste kao drvoliki  ili kao grmoviti oblik.
Postoje ljubičasti i bijeli jorgovan. Vrlo intenzivno miriši, naročito ljubičasti.
Naraste do 3 metra. Cvate od početka travnja do sredine svibnja, kad je u maximalnom cvatu.
 
Bazga - (sambucus) robusna biljka - drvo sa šupljikastim srcem. Raste kao drvo ali ga možemo uzgojiti i kao grm. Cvate u travnju, lijepim, mirisnim i kišobranastim velikim cvjetovima.
Njegovi cvjetovi se često koriste kao pripravak za sokove, sušeni kao vrlo korisni i ukusni napitak. Cvjetove uberemo, stručke nanižemo na tanku špagu ili čvrsti konac, jedan do drugga i objesimo na prozračan prostor u sjeni. NE SUŠITI NA SUNCU!. Kad su cvjetovi poptpuno suhi, oprezno ih skinemo sa konca i pospremimo u hermetički zatvorenu staklenu posudu.
Kad cvjetovi dozore, iz njih se razvijaju bobice plavo-ljubičaste bioje koje sadrže gustu tekućinu nalik na tintu.
OPREZ- BOBICE SU OTROVNE I NISU ZA LJUDSKU UPORABU. Doduše, nisu smrtno otrovne ali izazivaju glavobolju, povraćanje i proljev.
 
Hortenzija - (Hidrangea) biljka kamenika. Pripada drevnom iostočnoevropskom cvjetnom plemstvu. Postoji čitav dijapazon boja velikih loptastih cvjetova.Traže mnogo vode, pa ih treba zalijevati.
U kasnu jesen treba stabljike pokositi (ne počupati), U rano proljeće će iz korjena izrasti nove mlade biljke.
 
Ligistrum - (Calina) biljka iz porodice maslina. Cijelo ljeto cvate bijelim mirisnim cvjetovima. Ujesen joj opada lišće. Prikladna kao ogradna biljka, dakle za sadnju u obliku živice.
Nije zahtjevna po pitanju tla i klimatskih uvjeta.