Napravi Sam Logo

Minijaturne ubojice

Kategorije

04.11.2013

Neke od najmanjih životinja na svijetu su zapravo najotrovnije. Nesreća je u tome što njihova veličina i oblik te mogućnost prikrivanja u prirodi (mimikrija) doprinosi tome da ih teško uočavamo te se tako teško od njih obraniti.

Otrovna žaba


Jarke boje u prirodi često su znak opasnosti, a ove šarene žabe nisu iznimka. Moćan toksin koji se izlučuje iz njihove kože koristili su i domoroci u Srednjoj i Južnoj Americi za trovanje vrhova strijela.

Najsmrtonosnija vrsta, zlatna otrovna žaba, nosi dovoljno otrova da može ubiti deset do dvadeset ljudi. To je prilično impresivno za biće koje može narasti do veličine od oko 3,8 centimetara.

Ce-ce muha


Iako izgledom prilično sliči kućnoj muhi, od nje se razlikuje jako dugim proboscisom kojim se koristi kako bi se hranila krvlju velikih kralješnjaka

.

I da, to uključuje i ljude.

Problem je, međutim, to što su te muhe prenosnice bolesti, u ovom slučaju tripanosomijaze ili bolesti spavanja. Procjenjuje se kako je čak 300.000 ljudi zaraženo ovom bolesti koja rezultira oticanjem mozga.

Plavoprstenasta hobotnica
Iako je jako mala (odrasla hobotnica naraste do veličine od oko pet centimetara), plavoprstenasta hobotnica naširoko je smatrana jednim od najotrovnijih stvorenja na svijetu. Po prirodi je mirna, ali će ugristi ako je uzrujana ili ako ju se slučajno ugazi na plaži. Trenutno nema protuotrova koji postoji za njihov ugriz.

Buhe
Malo je stvorenja koja su pokvarena kao buhe.

Ti sićušni stvorovi koji sišu krv smatraju se nehigijenskim s razlogom: šire bolesti. U stvari, buhe su bile prijenosnice jedne od najsmrtonosnijih pandemija u povijesti - Crne smrti ili kuge.

Iako je kuga danas rijetkost, i dalje postoji. Svake godine zabilježi se između tisuću i dvije tisuće slučajeva kuge u svijetu.

Indijski crveni škorpion


Naširoko smatran najsmrtonosnijim škorpionom na svijetu, indijski crveni škorpion je zaista jako loša vijest, u malom pakiranju.

Stvorenje, naime, naraste do veličine od samo 50-90 milimetara, i to ga čini samo manje primjetljivim.

Ako putujete kući iz Indije, Pakistana, Nepala ili Šri Lanke, pobrinite se da dobro istresete svoje čizme prije obuvanja.

Pogledajte video

Komarci 

Iako može biti teško vjerovati, to maleno stvorenje vjerojatno je odgovorno za više ljudskih smrti u povijesti nego ijedno drugo stvorenje.

Popis smrtonosnih bolesti koje prenosi komarac dug je i zastrašujući. On među ostalim uključuje i malariju, žutu groznicu, denga groznicu, encefalitis i virus zapadnog Nila.

Irukandji meduza


To je najmanja meduza na svijetu, otrovnija stotinu puta od kobre i tisuću puta od tarantule.

Iako se najčešće nalazi u vodama Australije, pronađena je i na raznim lokacijama diljem svijeta. Irukandji meduza nije veća od kubičnog centimetra, a oni koje ubode pate od takozvanog irukandji sindroma čiji su simptomi teški bolovi po cijelom tijelu, mučnina, znojenje, povećanje broja otkucaja srca i visoki tlak.

 

**** Izvor: Business Insider