Napravi Sam Logo

Najljepši u cvjetnjaku

Kategorije

23.05.2007
Ruža i božur su kraljice cvjetnjaka
 
 

 

 

      

 

 

          Božur / peonija ili katruža /   vrlo je omiljena i poznata trajnica. U hrvatskom zagorju  i međimurju je zovu katruža. Vrlo raskošni i lijepi cvjetovi prepuni su latica , jednostrukih i dvostrukih, u velikom izboru boja i dosežu promjer do 18 cm. Listovi su tamnozeleni i vrlo atraktivni. Voli otvorene prostore pune sunca. Sadi se u ranu jesen . Tlo mora biti dobro pripremljeno i dobro gnojeno. Korijenje ne treba saditi duboko, ne niže od 3 cm od razine zemlje. Za sušna vremena treba biljku dobro zalijevati.

Ako smo biljku presadili najesen, narednu godinu možda ne možemo očekivati raskošnu stabljuku i bogatu cvatnju, jer ova biljka baš ne vodi da se često presađuje i ne treba dijeliti korijenje. Važno je da se ocvali cvjetovi redovito skidaju i biljka dohranjuje u kasno ljeto. Najesen se sva stabljika mora odrezati do zemlje.

       Ima nekoliko vrsta božura poznatih u Europi. Visina biljke kreće se od 50 cm do 1 m. Cvate u svibnju i lipnju, a poneke vrste u srpnju. Za europski dio najpoznatiji je tamno crveni božur prepun sitnih latica u sredini i uokviren vjenčićem večih latica izvana. Bijela boja božura uokvirena nježnim roza laticama izvana poznata je i po posebno nježnom i profinjenom mirisu. Zato je ovaj božur omiljena reznica. Čak i pupovi se nakon nekog vremena uspiju razviti u vazi i mirisno procvjetati.

Vrlo atraktivna je ružičasta vrsta božura sa krem sredinom , gdje cvjetovi imaju oblik anemone. 

 

 Ruže

 

                Na svijetu ima mnogo ljubitelja ruža . To se vidi po tome što u gotovo svakom vrtu imamo posađenu najmanje jednu ružu. Ruža posjeduje kvalitete koje joj kao cvijetu daju prednost pred ostalim cvijećem i mnogi ljubitelji ruža su itekako toga svjesni. Na prvome mjestu to je sam izgled cvijeta, mnogobrojne vrste i boje i svestrana primjena u životu čovjeka. Ruža ponosno nosi naziv «kraljica među cvijećem» prvenstveno zbog bogatstva cvatnje i mirisa.

Posebno su lijepi naši vrtovi gdje ih susrećemo u gredicama, zatim u parkovima, na balkonima, uz zidove kao brajde i u loncima za ukrašavanje na grobljima.

Priznajem da sam osobno velik zaljubljenik u ruže i sama ih uzgajam nekoliko vrsta i boja. Kao poklon ruže su mi također uvijek predstavljale jako mnogo.

Ruža za blistavu i bogatu cvatnju iziskuje mnogo njege i pažnje.

 

          Zemlja porijekla nije zasigurno utvrđena jer ima puno zapisa o ružama iz Kine i Grčke, a i u starom Rimu nalazimo mnogo dokumenata o uzgoju ruža.

Za Kinu se zna da je poznavala ruže još prije 2600 god. Kineska ruža imala je utjecaj na nastajanje današnjih ruža jer je posjedovala svojstvo češće cvatnje, znana je još i kao bengalska ruža. Križanjem različitih vrsta ruža iz daleke povijesti pa sve do današnjih dana, nastale su mnogobrojne predivne grmolike i bogato cvatuće vrste. Teško da bismo se brzo i jednostavno mogli opredijeliti koja je ruža najljepša. Stoga je najbolje voljeti ih sve podjednako.

   

           Ruža zahtijeva mnogo svjetla i puno topline stoga je nastojimo zasaditi na sunčanoj strani našega vrta. Sve ruže traže dobro obrađeno tlo i dosta vode jer preko vode dobivaju sve hranjive tvari za dobar i bujan rast. Ukoliko je sušno razdoblje u proljeće ili ljeto, ruže treba dodatno zalijevati.

 
  1. Čajne hibride ili plemenite ruže- veliki pojedinačni cvjetovi
  2. Polijanta ruže i hibridi- mnogo manjih cvjetova
  3. Mnogocvjetne ruže-više velikih ruža na jednoj stabljici
  4. Ruže velikih cvjetova-nastaju mutacijom više vrsta ruža
  5. Ruže penjačice-cvjetaju jednom ili više puta
  6. Visoke stablašice ili ružino drvo-nastaju cijepljenjem
  7. Botaničke ruže i divlje ruže-oplemenjene divlje ruže u obliku grmova

 

Prilikom kupnje sadnice ruže moramo biti oprezni. Osobito moramo paziti da stablo sadnice ne bude pretanko jer ćemo tada imati slabašnu ružu koja se dugo ne će moći oporaviti i ne ćemo imati lijepe i bogate cvjetove. Korijen je također vrlo važan, mora imato mnoštvo žilica, zato prilikom kupnje provjerite korijen / ako je biljka zamotana, treba je odmotati/.

Važno je dobro proučiti deklaraciju-popratni dokument za ružu, kako bismo saznali sva njena svojstva, tj. boju ,vrstu i veličinu sadnice te iz kojeg kraja potječe.

Važno je znati i o sklonosti ruže prema raznim oboljenjima, osjetljivosti na preveliku vlagu ili sušu it.d.

               Ne moramo kupovati sadnice ako ne želimo jer su nam možda preskupe. Postoji i drugi način na koji možemo doći do vrlo kvalitetnih ruža, a to je pomoću reznica. Za to nam je potrebno malo strpljenja i dosta vremena, tj. 2-3 godine. Između rujna i studenog mjeseca se odreže jedna jača grana bez izdanaka duljine oko 25 cm ispod oka. Iskopamo jamicu dubine oko 25 cm i u nju postavimo reznice na 15 cm dubine i isti toliki razmak. Reznice se zagrnu sa mješavinom vrtnog pijeska i treseta, dobro zaliju i tu ostaju cijelu godinu. Ne smijemo nikada zaboraviti na njih, treba ih redoviti zalijevati i plijeviti od korova , jer samo tako ćemo iduću godinu imati dobro zakorijenjene reznice.

Najbolje je tražiti reznice kod dobrih prijatelja ili poznanika kod kojih možemo vidjeti ružu kada cvate i saznati sve njene osobine. Isto tako , ako mi posjedujemo lijepe ruže rado ih dajmo u obliku reznica našim prijateljima. Veselje za lijepo uzgojenu ružu tako će biti obostrano.

          Jedan od načina razmnožavanja ruža je okuliranje, gdje se plemenita vrsta ruže povezuje sa divljom vrstom. Za taj posao nam je potreban savjet stručnjaka.