Napravi Sam Logo

Naprstak (Digitalis purpurea L)

Kategorije

22.10.2008
Iz porodice strupnikovica. Ljekarnički naziv Folia Digitalis - Pulveres Digitalis
Druga imena.Digitalis, naprstak crveni, pustarika crvena, zubačica.
Iz povijesti. Prvi zapisi o ljekovitosti ove biljke sežu u 16 st. a kao ljekovitost se priznaje tek 1785. Njome kao diuretikom počelo se liječiti 1785 i to prvo vodene bolesti.
Poslije se otkriva da se njome može liječiti i insuficijencija srca.
Pučka medicina. U srednjem vijeku se ova biljka rabila kao lijek za rane, glavobolju, upale trbuha i izazivanje povraćanja.
Opis. Dvogodišnja biljka  sa jakom dlakavom i dugačkom stabljikom visine do 2 metra.
Ima prekrasne cvjetove koje zvonoliko vise od vrha prema dolje. Plod je tobolac pun sitnih žućkastih sjemenčica.Otrovna je cijela biljka.
Vrijeme cvatnje. Lipanj-rujan.
Miris i okus. Bez naročitog mirisa, gorkog i odbojnog okusa.
Stanište. Uzgaja se plantažno, te kao ukrasna biljka u vrtovima, a u slobodnoj prirodi raste na livadama i čistim predjelima šumaraka.
Branje i prerada.Sakupljaju se listovi za vrijeme cvatnje, suše oprezno što brže, u tankom sloju kako bi se sačuvali ljekoviti sastojci. Suše se u hladu na toplom i provjetrenom prostoru.
Najbolje na tavanu pod crijepom gdje se temperatura ljeti popne i do 60 st. C.
Prlikom sakupljanja, treba biti oprezan jer listovi i cvjetovi mogu izazvati glavobolju, povraćanje i osip na koži.
Ljekoviti sadržaj. Eterična ulja, glikozidi, gitoksin, gitaloksin, digotoksin, kafen, ferul, mravlja kiselina, mineralne soli.
 
Toksičnost. Otrovni sastojci gitoksin, digitoksin, digitalin.
Otrovni dijelovi biljke. Svi dijelovi otrovni
Simptomi trovanja. Mučnina, povraćanje, proljev, bolovi želuca, glavobolja, poremećaj pulsa i tlaka,konvulzije te poremećaj u vidu nestvarnih vizija i događaja.
 
Ljekovito djelovanje.Naučnici su ustanovili da je djelotvornost liječenja minsufijencije srca nabolja onda kad količina lijeka već skoro izaziva trovanje.
Naprstak se još zove u pučkoj medicini i  srčani morfij ili opijum, na način da isti umiruje u usporava rad srca i krvnih žila.
Zapadna pučka medicina naprstkom liječi abdomninalne ciste, anginu pectoris, apscese, groznice, rane, te vodenih bolesti.
Priprema lijeka:
 
Prašak -priprema se od sasušenih listova, i miješa se jedna žličica na pola litre vode..
Prašak se stavi u  vrelu vodu i ostavi  da se ohladi.
Dnevno se smije najviše uzeti 6 žlica tekućine.
 
Tinktura - 200 g listova u 1 litri denaturiranog alkohola (špirita)
Priprema. Usitnjene listove močiti u alkoholu 30 dana i procijediti. Uzimati tri puta dnevno po 15 kapi tinkture u vodi ili čaju.
 
NAPOMENA: terapija može trajati maksimalno 5 dana tada prekinuti i napraviti stanku od 3 tjedna.
                        Za to vrijeme biti pod stalnom liječničkom kontrolom.
 
Vino - 10 g listova, 15 g lukovice morskog luka, 150 g plodova borovice, 100 g kalijevog acetata. 2 dcl špirita, 2 litre bijelog vina.
 
Priprema. Sastojke usitniti i preliti vinom, ostajati deset dana uz miješanje te procijediti. U tekućinu umiješati kalijev acetat dok se ne rastvori. Ponovno promiješati i procijediti. Uzeti 3 jušne žlice dnevno između obroka kao diuretik i srčani tonik.