Napravi Sam Logo

Obrezivanje i zaštita mladih voćaka

Kategorije

12.05.2007
 
Zasađene voćke potrebno je obrezati ali i zaštititi.
 
Kao što sam rekao, ako voćku sadimo ujesen, ne diramo joj krošnju. Preko zime, važno je voćke zaštititi od glodavaca, ukoliko je voćnjak neograđen, jer kad se temperature spuste duboko ispod nule, i padne veći snijeg, mlade voćke prava su poslastica za zečeve, i srne.
Ukoliko divljač nagrize ili ogloda koru, voćkama nema spasa, treba ih iskopati i zasaditi nove.
Međutim, uz malo truda i vremena, voćke se mogu uspješno zaštititi preko zime.
U poljoprivrednim trgovinama ima zaštita za voćke o obliku plastičnih letvica, žičane mreže, te raznih kolčića kojima se omota stablo do samih grančica.
Međutim, snopovi kukuruzovine, slama, obloga od daščica, uspješno će pružiti zaštitu od glodavaca.
Prije kretanja vegetacije, obično u veljači ili ožujku, ovisno od vremena, prilazimo obrezivanju suvišnih grančica.
Prije kretanja vegetacije, voćke treba pošpricati sa bijelim uljem, tj zaštititi ga od nametnika.
Namjena obrezivanja je formiranje krošnje, a i uklanjanje suvišnih grana zbog optimalnijeg uroda.
Koje grančice ukloniti a koje ostaviti, pitanje je sada.
Na stablu voćke postoje grane sa voćnim i lisnim pupovima. Za voćare početnike preporučam da pričekaju početak vergetacije. Tada će se voćni pupovi prvi formirati, a lisni kasnije. U protivnom, može se desiti da odrežemo rodni pup, a lisni ostavimo.
Ako na voćki naraste više voćnih pupova ostavimo sve. Zašto, postoji mogućnost mraza, te kasnije tuče koja može uništiti rod. Kad sredinom svibnja otprilike više nema opasnosti od mraza, ako ima više voćnih pupova, ostavimo 2 - 3 a ostale škarama uklonimo. To je potrebno zbog toga jer slab korjenov sustav i još neformirano stablo nebi moglo iznijeti teret roda prve godine.
Kad je vegetacija u punom tijeku, a pogotovo ako se izmjenjuju kišni i sunčani periodi, voćkama prijeti najezda lisnih uši. Kad primijetimo kako uz stablo voćke krene kolona mravi, to je znak da su nastupile lisne uši koje kovrčaju lišće, Naime, lisne uši izlučuju mednu rosu koja je poslastica za mrave.
Nemojmo špricati ako ima par savinutih listova.
Ukoliko na grani primijetimo desetak listova koje su zauzele uši, špricamo sa insekticidom.
Pošto ima mnogo vrsta insekticida, tražimo u poljoapoteci vrstu te način i količinu primjene sredstva.
OPREZ! Insekticid je otrovan za pčele, ljude i toplokrvne životine, te je poželjno špricati rano ujutro ili kasno navečer dok pčele ne obilaze cvijetove .Špricanje obaviti uz osobne mjere zaštite te ne špricati po vjetru.