Napravi Sam Logo

Održavanje i njega automobila

Kategorije

15.05.2007
Limeni ljubimac zahtijeva pozornost i pažnju
 
Automobil je nasušna potreba, a ne luksuz kao prije dvadesetak godina. Priroda posla, industrijalizacija, odklazak na odmor, u prirodu, kod prijatelja, zahtijeva uvijek vozilo spremno za pokret.
Automobil bilo kakav da je, pogotovo stariji, zahtijeva mnogo pažnje da bi uvijek bio tu kad nam zatreba.
Ako je vozilo novo, treba ga prije putovanja pogledati, provjeriti ulje, vodu, gume, tek tada možete biti sigurni da ćete sigurno stići na odredište.
Kako je u Hrvatskoj ipak više rabljenih i starijih automobila, njima ću posvetiti najviše pažnje.
 
Najvažnije je da je automobil tehnički ispravan, što znači ispravne kočnice, uređaj za upravljanje, svjetlosna signalizacija i gume.
Ukoliko je automobil registriran, znači da je tehnički pregledan...ali, to uvijek i nemora biti tako.
Nažalost, ovaj slučaj koji apsolutno nebi smio biti ovakav kakav se zna desiti, u zemljama EU nikome nebi ni pao na pamet.
O čemu se radi.
Prijatelj je imao stari automobil za kojeg sam se bio spreman kladiti da neće proći na tehničkom pregledu. Međutim na meni nepoznat način automobil je prošao tehnički, kako - neznam, zapravo znam. a vjerujem i vi znate kako.
Nažalost.. takovi slučajevi mogu dovesti do katastrofe na cesti po vozača i druge sudionike.
 
Srećom, takovi su izuzeci rijetki, ali ih ipak ima.
 
Dakle, kad je riječ u rabljenim automobilima, ako ste ga kupili na sajmu rabljernih vozila, uvezli iz inozemstva, kupili od nepoznate osobe ili firme koja se bavi prodajom automobila, OBAVEZNO napravite slijedeće:
 
 -- Zamijenite zupčasti remen (ukoliko vozilo nema lanac kao neka starija vozila)
 
 -- Zamijenite ulje u motoru
 
 -- Pregledajte sistem za upravljanje i sistem za kočenje
 
 -- Provjerite stanje guma
 
Zašto sam ovo naveo, zato jer sam imao iskustva baš na tim stvarima.
 
Bez obzira što je prethodni vlasnik tvrdio da je to sve učinio, on TO NEMOŽE NIČIM DOKAZATI. Što vam se može desiti ako to zanemarite?
 
Zupčasti remen u glavi motora se u tvorničkim deklaracijama mora mijenjati nakon pređenih 80.000 Km. (prosjek). Ne znači da će se nešto desiti i sa pređenih 100.000.km
Ali ima šansi, ako zupčasti remen pukne, doći će do rasdešenja paljenja, udaranja klipova u ventile, razbijanje klipova, uglavnom šteta će se kretati u nekoliko tisuća EURA. Opet ovisi o vrijednosti i tipu automobila.
 
Ulje u motoru se nakon nekoliko stotina kilometara sgusne, njegov viskozitet je OK, ali vizuelno nećete moći ustanoviti kada je mijenjano, unatoč tvrdnji bivšeg vlasnika da ga je zamijenio "prije par dana"
Gume u vrlo važan čimbenik u sigurnosti vožnje, ako su izlizane, mijenjajte ih, ionako nećete proći na tehničkom pregledu, osim ako... pogledaj članak na početku.
Zahvate na karoseriji možete provjeriti na gumama oko stakala, malo odmaknite gumu, i ako je različita boja ili trag boje na gumi, karoserija je popravljana.