Napravi Sam Logo

Oprez pri korištenju mješalice za beton

Kategorije

16.07.2007
 

Gotovo je nezamisliv rad sa betonom ili mortom, bez uporabe mješalice za beton.

 

 

Mješalica za beton poznata je svakom tko se bar jednom u životu susreo sa zidarskim radovima.. Mješalice su strojevi koji danas više nisu nedostupni ni običnom samovskom majstoru. Ipak, pri uporabi mješalice, opasnost vreba. Naravno..ukoliko je riječ o mješalici s električnim motorom.

 

Električni motor, najčešće jednofazni, sinkroni, snage oko 600 do 1000 W, obično oko 1800 o/min. Iako je motor na mješalici zaštićen kutijom, ta zaštita se često ne poštuje već se poklopac skida sa motora.

 

Treba biti pažljiv kod nadolijevanja vode u bubanj mješalice ukoliko se to vrši kantom.

NI POD KOJU CIJENU nemojte vodu dozirati crijevom iz vodovodne mreže. Mala nepažnja, odvraćanjem pažnje od nekog drugog ili nečeg drugog, mlaz vode možete skrenuti sa bubnja, te ga nehotice usmjeriti na motor.

Iako je motor zaštićen od vlage, najčešće je kondenzator za fazni pomak nezaštićen, pa se mlaz vode ako se usmjeri i na kratko na njega, može dovesti do strujnog udara.

Mlaz vode će uspostaviti sa vašim tijelom strujni krug, te će doći do fatalnih posljedica, najčešće sa smrtnom posljedicom.

 

Još je opasnije pranje bubnja nakon završetka rada obično sa mlazom vode iz mreže.

To možete slobodno učiniti, ali obavezno isključite mješalicu iz napona, te sklonite produžni kabel od dosega mlaza vode.

 

Osobno sam prisustvovao takovom tragičnom događaju sa smrtnom posljedicom. Zato, malo opreza može vam biti na korist.

 

Mješalica sa benzinskim motorom može isto biti veoma opasna ako se ne držite određenih pravila. Obično se pri betoniranju koriste radna odijela a najčešće kute.

Budite oprezni. Zupčanik koji sa osovine motora pogoni bubanj, ako vam zahvati rub kute ili odijela može vam nanijeti ozbiljnu povredu.

Zato je potrebno obući odjeću koja ne „leprša“ oko vas.